Exklusiva örhängen – Läs denna guide innan du köper örhängen!

Här hittar du allt som du behöver tänka på när du ska köpa exklusiva örhängen. Exklusiva smycken är en investering och då gäller det att välja rätt. Om du betalar mer för dina örhängen ska de ge dig viktiga egenskaper.

Det handlar inte bara om att de ska vara vackra att se på. Designen bör vara hållbar och upplevas som attraktiv idag, imorgon och då dina barnbarn vill veta mer om dina smycken.

Vi börjar med att definiera vad exklusiva örhängen är. Det här är faktiskt viktigt. Då du vill skaffa örhängena som en unik smyckespresent eller för att markera något som du vill fira ska de ge rätt känsla. Betyder det att det måste vara guldörhängen med diamanter?

Vad är exklusiva örhängen?

Ett exklusivt örhänge för dig kan vara smycket som du har ärvt av din mormors mor. För någon annan kan detta uttryck innebära Edblad örhängen från en begränsad kollektion. Och en tredje person kan tycka att det enbart är diamantörhängen som kan kallas för exklusiva.

Det viktigaste är att det blir ett smycke som känns exklusivt för dig. Det kan betyda att det är:

 • Unikt med en ovanlig design
 • Gjort av dyra material med ädelstenar
 • Signerat av en känd designer
 • Passar perfekt med andra viktiga smycken

Vi ska också komma ihåg att exklusiviteten inte bara ligger i själva smycket. När örhänget kommer som en gåva, kanske en morgongåva, är det en exklusiv present som skapar ett dyrt minne. Det kan också vara något att beakta för dig som är ute efter örhängen som present till ett särskilt tillfälle.

Måste det vara dyrt?

Exklusiva smycken är ofta dyrare än sådant som massproduceras. Men det finns ingen lag som säger att exklusiva örhängen måste vara dyra. Exklusiviteten kan ju ligga i det faktum att det inte finns fler par av samma sort. Ädelstenar kan vara unika och begagnade örhängen kan också ha en charm som inte går att hitta i den vanliga smyckesbutiken.

Så nej, det måste inte vara dyrt för att det ska vara exklusivt. Men det måste vara särskilt. Om smycket får hjärtan att sjunga är du på rätt väg. Den som ger bort örhängena bör känna glädje och spänning av valet och den som får smycket ska också känna det där pirret i maggropen av att se det. Då är det exklusivt oavsett pris!

Var kan du köpa exklusiva örhängen?

När du vill ha ett personligt smycke är de vanliga smyckesbutikerna inte alltid ditt första val. Men idag kan du faktiskt hitta exklusiva och unika örhängen via de stora kedjorna. Och du kan köpa dina örhängen online. Just örhängen är ju smarta på så vis att du inte behöver prova först.

Om du ser en bild på ett par örhängen som du tycker om är det säkert att handla från en svensk smyckesbutik online. Du ska få samma fina villkor som om du hade köpt från en loka juvelerare. Det kan faktiskt vara klokt att välja en svensk butik av flera skäl.

Det går ju att köpa exklusiva smycken från utländska butiker som Blue Nile. De kan ha attraktiva priser och örhängena som kommer från ett annat land kan upplevas som väldigt ovanliga. Men tänk på reglerna för tull när du köper från en utländsk sajt.

Det är särskilt dyra produkter som exklusiva smycken som det kommer att krävas skatt och tullavgifter för. Det slipper du när du köper från en svensk smyckesbutik. Och du får ju ett helt fantastiskt utbud då du ser på det som butikerna online har att erbjuda.

En skräddarsydd design

Om du vill få skräddarsydd design bör du vända dig till en smyckedesigner som kan ta fram en form som är unik för dig. Det kan du också göra online. Numera är det inte så svårt att via nätet kommunicera och komma fram till en stil du vill ha.

Baserat på bilder och annan design kan du guida smyckesmeden till den form som du vill ha. Det går att påverka en massa olika saker. Du kan välja bland olika material och så går det att påverka storlek och hur örhänget ska sitta i örat. Det här är spännande.

Finns det risker med att köpa dyra smycken online?

Det finns alltid risker med att köpa saker online. Och faktiskt också risker med att handla i vanlig butik. För att undvika problem med ditt köp av exklusiva örhängen bör du beakta följande:

Seriös butik – Du kan inte risker en stor summa pengar på en butik som inte jobbar på ett seriöst sätt. Se till att du får god support oavsett om du handlar online eller offline. Läs recensioner i forum och se vad andra köpare har att säga om butiken.

Certifikat och andra dokument – När du köper smycken som är äkta och som har ädla stenar ska du få certifikat för dessa. Äkta diamantörhängen ska komma med rätt dokument. Dessa kan du ju behöva senare om du till exempel vill sälja örhängena och behöver bevisa att de är äkta.

Välj med eftertanke – Det räcker för det mesta med bild och film för att se hur örhängen ser ut men känslan kan du först få då du bär dem. Det är viktigt med öppet köp så att du kan lämna tillbaka smycket om du inte blir nöjd. Var också beredd på att örhängena kanske inte ter sig precis så som du hade tänkt dig då du väl bär dem. Då är det skönt om du kan byta.

Leveranstid – Kontrollera om de örhängen som du vill köpa finns i lager. Om de ska skräddarsys för dig bör du ta reda på när de kan vara klara. Leveranstiden bör inte vara alltför lång. Men ta alltid en titt på detta. Det särskilt om du till exempel tänkt ge örhängen som morgongåva. Du vill ju inte att de kommer fram efter den stora dagen!

Hur mycket kan det kosta?

Exklusiva örhängen kommer att kosta mer än massproducerade smycken av enklare material. Du får räkna med tusen kronor och upp. Ibland kan det röra sig om tiotusentalskronor. Saker som kan påverka är guldpriset just nu, hur unikt smycket är, om örhängena har diamanter och om de är gjorda av en känd designer.

Ibland får du betala mer för ett smycke bara för att det kommer från ett visst märke. Det är inte förbjudet att bli inspirerad och sedan vända sig till en smyckesmed för att själv skapa örhängena till ett billigare pris. Det är fullt möjligt och inte särskilt tidskrävande.

Dessutom ger det ju ett set med örhängen som verkligen är unika och skräddarsydda. Detta trots att de bygger på en modell som redan finns till ett astronomiskt pris för att kungligheterna bär den.

Om ett örhänge tappas bort

Vad ska man göra när ett exklusivt örhänge försvinner? Det här kan hända och det är inte roligt att förlora ett av två diamantörhängen. Inte bara för att det rör sig om värdefulla smycken. Nu gäller det ju att komma på en lösning för att kunna bära det andra örhänget igen.

Lösningen kan återigen vara att vända sig till en smyckedesigner som kan skapa en kopia. Om du fortfarande kommer ihåg var du köpte örhängena kanske det går att be originalbutiken om hjälp. Men det är inte så vanligt att örhängen säljs ett åt gången. Då de är exklusiva kommer de i par.

Om det till exempel är så att örhängena har exklusiva ädelstenar kanske det inte blir så lätt att finna exakt samma sten för den nya kopian. Då kanske du ändå blir tvungen att köpa ett helt nytt par. Kanske kommer din allriskförsäkring att täcka detta och då är det kanske ändå bättre att köpa ett helt nytt par än att designa ett nytt örhänge.

Om örhängets historia

Det är inte bara i nutid som vi vill göra oss vackra med smycken i öronen. Nuförtiden kan vi förstås se många olika typer av piercing och örat har många olika zoner där det går att smycka med metall, ädelstenar och pärlor. Men det är klart att klassiska pärlörhängen traditionellt sett sitter i örsnibben och snibben är just den plats där man länge har gjort hål för att hänga ädla metaller i.

Bilder från gamla Persien visar soldater med örhängen. Man har också funnit hål både i mumier och deras masker i örat. Historiskt sett har både män och kvinnor smyckat sig i öronen. William Shakespeare finns porträtterad med örhänge. Under hans tid var det mycket vanligt att poeter i England använde den här typen av smycke.

Exklusiva örhängen utan hål

Historiskt sett har det också varit vanligt med klippörhängen och de behöver inte alls vara billiga. Det har inte alltid varit en självklarhet med håltagning. Än idag finns det människor som ser piercing som brist på kultur. Men örhängen är inte det och dessa kan fästas på andra sätt.

Örhängen utan hål kan vara:

 • Clips – Den här varianten kom på 1930-talet
 • Skruvar – Skruvörhängen blev populära under 1950-talet
 • Klister – Klisterörhängen är engångsörhängen som klistras fast på örsnibben

Örhängen över hela kroppen

Under 1970-talet gjorde punken egna håltagningar populära. Folk satt med kokade nålar och isbitar och gjorde hål på alla möjliga ställen för att sedan hänga i örhängen. Man använda också annorlunda föremål som smyckning som till exempel säkerhetsnålar.

Kanske var det punkens tid som påverkade örhängemodet för män under kommande år. Under 1980-talet blev det allt vanligare med idrottare och andra kändisar som hade hål i båda öronen. Det här är en trend som har fortsatt och idag är det många män som tycker att det är fint med två studs med ädelstenar som glittrar i båda örsnibbarna.

10 intressanta frågor om örhängen

Det finns så mycket att säga om örhänget som symbol och smycke. Här är vanliga frågor som kan vara bra att ha svaren på innan du beställer ett par.

 1. Vem uppfann örhängena?

Det är svårt att ge en person som uppfinnare av örhänget då det har en så lång och gedigen historia. Men det finns teorier som gör gällande att det hela började med Sumer i Mesopotamien som också anses ligga bakom andra viktiga uppfinningar som hjulet. I denna kultur bar kvinnorna hoop-örhängen av guld. Det är en stil som flera tusen år senare fortfarande är aktuell!

 1. Är örhängen en statussymbol?

Det blev de redan i det gamla Rom där Juliua Caesar fick dessa smycken att ses som ett tecken på rikedom och makt. Men idag kan örhängen knappast ses som något enbart förunnat rika och kända människor. Men exklusiva örhängen är förstås en form av smycke som visar att du lägger ner mer tid och kraft på dina accessoarer.

 1. Hur ska man tvätta örhängen?

I enlighet med material. Använd inte medel som kan skada metall och stenar. Var också försiktigt med hur du gör rent i hål. Många gånger räcker det att skölja med vatten och torka med mjuk trasa. För desinfektion kan du använda alkohol.

 1. Kan man sova med örhängen?

Om de är bekväma kan man det. Tänk dock på att sömn, dusch och bad är situationer där du kan komma att riskera att örhänget ramlar av. Du bör alltså kontrollera att det sitter i på morgonen så att du inte riskerar att det åker med lakanen i tvättmaskinen och sedan vidare ut i världen via avloppssystemet.

 1. Finns det exklusiva örhängen då man inte har hål?

Ja, det går att hitta exklusiva örhängen som inte kräver hål. De kommer att ha clips eller så skruvas de fast.

 1. Kan örhängen växa fast?

I vissa fall kan örhängen sitta tajt i hål som har blivit mindre. Men om du använder dem på ett normalt sett och inte lider av någon hudsjukdom är det inte särskilt troligt att dina örhängen skulle växa fast. Var vaksam på signaler om att din kropp inte gillar örhänget som till exempel en röd örsnibb.

 1. Vad gör man när örhänget går igenom snibben och skapar en reva?

Det här kan hända då du utsätter örsnibben för alltför tunga örhängen. Om örhänget går igenom och du får en reva i örsnibben behöver du kirurgisk hjälp. Gå till din husläkare för att få vidare instruktioner.

 1. Vad heter örhängen på engelska?

På engelska kallar man örhängen för earrings.

 1. Fungerar guldörhängen vid nickelallergi?

För vissa som har nickelallergi går det bra med guldörhängen. Men tänk på att visa örhängen bara är guldpläterade. Under guldet kan det finnas andra metaller som mässing. Ju renare guld desto bättre. Men om du inte är säker på om du kan använda guldörhängen bör du prova innan du beställer ett nytt par. Be att få låna din mammas eller en väninnans och testa under en dag eller två.

 1. Vad är studs örhängen?

Det här är örhängen som sitter tätt mot örsnibben. De hänger alltså inte ner från örat.

Spännande fakta om örhängen

Det finns en hel del kuriosa omkring örhänget som smycke. Det har ju trots allt varit med ett bra tag nu. Här är fakta som du kanske inte kände till.

Magdalena Stenbocks örhängen

Magdalena Stenbock hade mycket dyrbara örhängen. Dessa gav hon till Christina mot att Christina skulle få Piper att rekommendera Magdalenas son Magnus till ny överste för Dalregementet. Örhängen har alltså historiskt sett använts som muta i Sverige!

Längre örsnibbar

Det finns kulturer i världen, som stammar besläktade med Padaung, som använder örhängen för att göra örsnibbarna längre. Örhängen kan också användas för att skapa riktigt stora hål i öronen.

Matchande örhängen

Idag är vi vana vid smycken som matchar. Det här kallas för Parure och infördes i Frankrike under Napoleons tid. Då började man matcha halsband med broscher, armband, ringar och örhängen.

Inom islam är örhängen för kvinnor

Inom islam är det tabu för män att bära guld. Kvinnor avråds också från att bära smycken förutom just örhängen.

Världens dyraste örhängen

Vill du få fatt i världens dyraste örhängen som morgongåva? Då skulle du ha varit i Geneve i maj 2017. Då såldes ett omaka par för 57,4 miljoner dollar på auktion. De tog rekordet som världens dyraste örhängen. Örhängena har namnet Apollo och Artemis. Ena örhänget är blått och det andra rosa. Det var samma köpare som köpte båda örhängena och kanske kommer de ut på marknaden igen. Du får hålla utkik och se om du kan slå till när Apollo och Artemis dyker upp till försäljning igen!