Hur väljer du ädelsten till en förlovningsring?

En del tycker att den enda ädelsten som ska sitta i en förlovningsring är diamanten. Men moderna par kanske känner att det vore spännande med en annan sten som symbol för kärleken och det stundande bröllopet.

Att välja en specifik ädelsten för förlovningsringen är ett vackert sätt att personifiera detta symboliska smycke. Låt oss utforska några nya perspektiv på hur du väljer den perfekta stenen för din förlovningsring.

Symboliken av ädelstenar

Varje ädelsten har sin egen symbolik och det är just symboliken som kan vara intressant att utforska då du ska välja en ädelsten till förlovningsringen.

Några exempel på ädelstenar och deras symbolik:

Rubin: Representerar passion, skydd och välstånd.

Smaragd: Förknippas med återfödelse, framsynthet och lycka.

Safir: Symboliserar visdom, kungligheter och gudomlig gunst.

Akvamarin: Förkroppsligar renheten av kristallint vatten och avkoppling. Du kan läsa mer om akvamarin här.

Med tanke på symboliken kan du lägga till en djupare mening till ditt val av förlovningsringar. Om du till exempel träffade din partner en sommar vid havet så kan ju en akvamarin vara ett nostalgiskt minne av den där speciella tiden.

klassiska förlovningsringar
Stenen i en klassisk förlovningsring kan ha olika symbolik

Hållbarhetsfaktorn

Förlovningsringar bärs vanligtvis dagligen så hållbarhet är nyckeln. På Mohs-skalan, som mäter ädelstenshårdhet, får diamanter 10 vilket gör dem exceptionellt motståndskraftiga mot repor. Men safirer och rubiner, som får 9, är också robusta val.

Tänk på livsstil. En person som är mycket aktiv och hela tiden använder händerna behöver en ädelsten som klarar av detta.

blå sten
En inbyggd sten kanske är ett bättre val för aktiva händer

Färg som känns rätt

Finns det en favoritfärg? Eller kanske en nyans som påminner er båda om en delad upplevelse eller minne? Ädelstenar finns i nästan alla nyanser och erbjuder en uppsjö av möjligheter att hitta en färg som resonerar med er kärlekshistoria.

Etiska och hållbara val

En ädelstens resa från gruva till marknad är avgörande för många par idag. Ditt smycke kan absolut vara en hållbar juvel. Att välja etiskt framställda stenar säkerställer att ädelstenens resa från gruva till finger inte involverade mänsklig exploatering eller miljöförstöring. Labbodlade diamanter eller moissaniter är hållbara alternativ som inte gnistrar mindre än de som har kommit till på ett förkastligt sätt.

Dessutom går det ju att betänka om det kan vara möjligt att välja en ädelsten som inte har samma problematiska produktion. Numera är vi mer öppna för alternativ. Det måste inte vara diamanter för att det ska kännas exklusivt.

Kan diamanter från labb ersätta den äkta varan?

Födelsestenar och zodiakens betydelse

Att införliva en födelsesten i förlovningsringen kan ge en personlig touch. Till exempel, om din partner föddes i september så kan en safir (septembers födelsesten) vara ett passande val. Dessutom tror vissa att det kan ge lycka och balans i livet om man bär en ädelsten associerad med ens stjärntecken.

Budgetöverväganden

Diamanter, särskilt de med högre karat och klarhet, kan vara kostsamma. Att utforska alternativa ädelstenar kan erbjuda mer budgetflexibilitet utan att kompromissa med skönheten. Till exempel så har moissaniter en diamantliknande briljans men de kostar en bråkdel av vad diamanter av samma storlek hade kostat.

Vintage vibbar

Kanske dras du till tjusningen av svunna epoker. Vintage-ringar har ofta unik design och kan innehålla ädelstenar som inte är lika vanliga idag som opaler eller pärlor. Därmed kan smyckesbutiker med begagnade ringar också vara något att se närmre på när jakten på den perfekta förlovningsringen med ädelsten drar igång!

unik ring
En vintage ring kan ha en ädelsten som är unik på alla sätt och vis!

Finn bästa ädelstenen för din ring

Att välja en ädelsten för en förlovningsring är ett intimt och personligt beslut. Det är en möjlighet att ingjuta symbolik, etik och individualitet i ett verk som kommer att följa med genom livet. Genom att överväga dessa vinklar så kan du säkerställa att din ring är lika unik och hållbar som kärlekshistorian den symboliserar.

Förlovningsringen som kärlekssymbol är en anrik tradition

förlovningsringar kärlek

När du vill knyta banden med din partner så tänker du genast på förlovningsrinegn. Att köpa en förlovningsring som är unik och känns rätt har aldrig varit enklare. Förr i tiden hittade du kompressionsstrumpa apoteket sålde på ett lokalt apotek och förlovningsringarna hos den lokala juveleraren. Numera går allt att hitta online men känslan vi har för förlovningsringen är fortfarande samma som då vi väntade tålmodigt på smyckesmedens öppettider. Vad beror det på?

Ett smycke med anrik historia

Först och främst måste vi nämna att den här typen av exklusivt smycke är en historisk klenod. Förlovningsringen dateras nämligen så långt tillbaka till 500 f.Kr – 500 e.Kr och har sitt ursprung i det antika Rom där bröllopsringen var en symbol för äktenskap.

Den skulle visa att man gifte sig och visade därmed kärleken till den andra personen. Det blev snabbt en tradition att ge ringar som ett tecken på kärlek och trohet till varandra. Förr användes även andra smycken som halsband, broscher eller armband. Men med tiden var det ändå ringarna som vann som den ultimata symbolen för kärlek.

Här kan du se en brandman fria på TV med ring förstås!

Har traditionen med att ge en förlovningsring alltid funnits?

Att ringen som en kärlekssymbol är en historisk sak råder det inga tvivel om. Men har det alltid varit på detta vis? Det verkar faktiskt som att vi människor så snart som vi började göra smycken av metaller drog igång med kärlekssymboler av detta slag.

Ringar har funnits i århundraden och har troligen sitt ursprung från antikens Egypten. I Romarriket blev det som nämnt vanligt att män gav sin kvinna en ring som ett tecken på kärlek och trohet. Under medeltiden gav man sin blivande maka en ring som symbol för den eviga kärleken.

Det vi ska komma ihåg är att det där med att gifta sig till följd av förälskelse och kärlek är ett ganska nytt koncept. Tidigare så handlade det om att föra släktet vidare och att gifta sig på ett propert sätt med rätt person och i rätt familj. Smycket var ett sätt att liksom köpa sin dam och detta har sedan utvecklat sig till att handla mer om romans då vi inte längre väljer äktenskapspartner på detta vis.

Vad är symboliken i förlovningsringen

Ringar kan ha olika betydelser och rent historiskt så handlade de alltså mer om ett slags kontrakt och köpeavtal. Idag så tänker vi mer på romans och kärlek men också på lojalitet och engagemang då vi ser på en förlovningsring.

Dessutom kan vi använda oss av ädelstenar för att förstärka en viss symbolik. Det kan vara diamanter eller rubiner med olika färg som ger en viss känsla. Kanske passion, kanske lyx.

Det är inte bara ringar som står för kärlek och trohet

Det finns många saker som symboliserar kärlek och trohet. I Sverige har vi ju även morgongåvan som inte sällan är ett smycke. Andra populära gåvor som symboliserar kärlek och trohet är halsband, örhängen, armband eller andra smycken. En fotledsarmband är inte alls fel då det ska vara ett unikt smycke för personen som du vill gifta dig med!

En annan populär gåva för att visa kärlek är blommor. De används ofta för att uttrycka känslor av tacksamhet eller uppskattning. Blommorna, och då särskilt rosor, passar mycket bra tillsammans med förlovningsringen.

Andra passande saker som kan matcha ringen är:

 • En låt som du sjunger
 • En dikt som du läser
 • En resa
 • Ett besök på spa
 • Middag på restaurang
 • Picknick i skogen
champagne
Champagne och jordgubbar när du friar är finemang!

Så såg våra smycken ut på 1980-talet

1980 tals smycken

Om du var med på 1980-talet kanske du har kvar några favoriter från den tiden. Modet under 80-talet har satt djupa avtryck i våra sinnen. Även som de föddes på 2000-talet refererar självsäkert till 80-tals kläder och smycken som en unik form av mode.

Men hur såg våra smycken ut när det var 1985? Hade en genomsnittlig man en neonrosa klackring eller var det lite större kedjor runt halsen som gällde? Det ska vi se lite närmre på…

På 80-talet var formspråket djärvt

1980-talet var ett decennium av djärva modeuttalanden. Smycken var inget undantag. Under denna tid kännetecknades smycketrender av glitter, glamour och överflöd. Det skulle vara stort och färgrikt. Även då det handlade om ädelstenar.

Vi kunde se denna trend i allt från bijouterier till förlovningsringar där det gärna fick bli lite pråligt. Kanske lite som musiken var under samma tidsperiod.

Här kan du se hur förlovningsringar har sett ut under tiderna. Klicka in på 2.55 minuter för att se 1980:

 

Chunky halsband var högsta mode

Chunky halsband var en stapelvara i 1980-talets mode. Det här var stora och klumpiga halsband med stora, färgglada pärlor eller kedjor. Dessa halsband bars ofta med matchande örhängen och armband och de var ett populärt val för både tillfälliga och formella tillfällen.

Spännande att notera är att chunky kunde innebära billiga smycken av plast såväl som väldigt dyra pjäser av ädla stenar och äkta pärlor. Modet gick igenom alla samhällsklasser och stilar.

stora pärlor
Om det skulle vara pärlor kunde de vara av plast men stora skulle de vara!

Överdimensionerade örhängen var också vanligt

1980-talet handlade om att säga något med kläder och smycken. Överdimensionerade örhängen var ett populärt sätt att göra detta på. Dessa örhängen hade ofta stora, hängiga mönster och var gjorda av material som guld, silver och plast.

stora örhängen
Örhängen skulle vara stora och synas med glitter och färger!

Swarovski kristallsmycken blev populära

Swarovskis kristallsmycken blev populära på 1980-talet, med sina gnistrande och iögonfallande design. Dessa användes ofta för att lägga till en touch av glamour till outfits för speciella tillfällen. Det var särskilt celebriteter som fick snurr på detta mode för smycken.

Halsband med namn är också 1985!

Namnskylthalsband som hade bärarens namn eller initialer i guld eller silver var en populär accessoar på 1980-talet. Dessa halsband bars ofta som ett personligt uttalande och var en populär present till vänner och nära och kära.

Broscher skulle vara stora

Broscher var en populär accessoar på 1980-talet. Det här smycket bars ofta för att lägga till en touch av elegans till jackor och blusar. Broscherna kom i en mängd olika utföranden. Det var allt från blommotiv till abstrakta former.

brosch
Ett hjärta med USAs flagga på jeansjackan passade perfect då vi lyssnade på Born in the USA!

Berlockarmband fick fart under detta årtionde

Charmarmband var ett populärt val på 1980-talet. Idag kallar vi armbanden för charmarmband med sina individuella berlocker som representer speciella ögonblick eller minnen. Dessa armband pryddes ofta med en mängd olika berlocker, såsom hjärtan, nycklar och djur under 1980-talet.

Några tips då du vill ge bort ett smycke

ge bort smycke

Oavsett om du tänker ge bort en klackring eller en dyr förlovningsring så kan det vara klokt att presentera gåvan på rätt sätt. När du ska ge bort ett smycke som present är det viktigt att få det att sticka ut. Det bör kännas precis så exklusivt som du önskar och då finns det några smarta knep att dra till med.

 1. Komplettera presenten med accessoarer

Ett smycke är ofta en liten men värdefull present. Både på så vis att det kan vara dyrt att köpa och för att det är något som du ger direkt från ditt hjärta. Det kan därför vara en bra idé att köpa något extra till smycket för att göra tillfället då du ger bort det oförglömligt.

Ett förslag är att ge bort en liten snygg skinnpåse med plats för smycket. Eller en vacker trälåda där personen som får smycket kan förvara det. Om du ska ge bort smycket till en partner kan du köpa underkläder eller blommor som en romantisk gest tillsammans med ringen, halsbandet eller armbandet.

Det finns många olika typer av underkläder såsom bambu underkläder som är både bekväma och är bra för huden. Detta för att inte tala om unika. Nu kanske du inte vill ge underkläder utan hellre en parfym att bära med smycket. Det beror ju på vem som ska få presenten.

Att komplettera ett smycke med något passande visar att du har lagt tid och tanke på din gåva. Det är förstås något som uppskattas av mottagaren. Tanken är ju det viktigaste.

 1. Skapa personlig touch med ett graverat smycke

Ett graverat smycke är ett perfekt sätt att uppgradera din present och göra den unik.  Det kan vara ett armband, halsband, ring eller något annat smycke som du väljer. Genom att gravera in några ord, ett datum eller en symbol på smycket så förvandlas det till något helt unikt och speciellt.

Det här är den perfekta presenten till någon du tycker om och det kommer att bli en minnesvärd gåva som följer med genom livet. Därmed kan vi kalla presenten för hållbar och det är ju inte mindre viktigt bara för att det handlar om smycken.

Genom att gravera smycket så kan du vara med och undvika överkonsumtion. Det behövs inte mer när det finns ett unikt smycke. Personliga smycken är också populära som bröllopspresenter och då är det underbart att gravera in brudparets namn och datumet för deras stora dag.

låda för smycken
En vacker låda för smycken är smart då du vill ge bort en exklusiv present
 1. Förpacka ditt smycke på ett imponerande sätt

För att förpacka ett smycke på ett imponerande sätt kan du använda dig av lite olika förpackningsteknik. Du kan välja en fin presentpåse eller låda. Om du köper ett smycke från en smyckesbutik så brukar detta komma med. För att göra det extra speciellt kan du välja en påse med ett mönster eller tryck som passar till personen som ska få presenten.

Det är också stämningsfullt med en liten ask med lock. Askarna finns i olika material och storlekar och de ger det perfekta skyddet mot skador. En tredje förpackningsteknik är att använda sig av en liten trälåda med lock. Trälådorna har ofta snygga detaljer som gör dem till perfekta presentlådor och de hjälper till att bevara smycket samt att skydda det.

En antik trälåda kan göra presenten mycket spännande:

Summering

Smycken är en perfekt present att ge bort till någon du tycker om. Genom att lägga lite extra tid och tanke på hur du presenterar din gåva så kan den få större effekt. Lägg till något som matchar och förpacka tjusigt. Det kan ta presenten till en helt ny nivå och göra den till ett vackert minne för livet!

Hur matchar du smycken med hud- och hårfärg?

matcha smycken

Det är underbart med exklusiva smycken som pricken över i på din outfit. Du vet vad du tycker om men har du tänkt på vad som passar din hudton, hårfärg och ögonfärg allra bäst? Det kan vara roligt att matcha på ett sätt som ger mer effekt så låt oss ta en titt på hur detta kan fungera.

Matcha smycken med din hudton

Det finns flera saker att tänka på när du vill matcha dina smycken med din hudton. Om du har en kallare hudton så är silver eller platina ett bra val. Bra att tänka på när du väljer förlovningsringar och då får vi hoppas att ni båda har en hudton som stämmer med metallen!

Med varm hudton så kan det vara bättre med guld eller roséguld. Fast vi ska komma ihåg att skönhet kommer inifrån så du kan i grund och botten inte göra fel. Om du har en ljus och kall hudton så kan du absolut ha ett smycke som är silvrigt om det får dig att känna dig fin!

Matcha smycken med din hårfärg

Håret får också betydelse. Om du är blond, vilket inte är så vanligt i Sverige som man kan tro, så är pärlor och kristaller ett bra val. Satsa på exklusiva klockor med diamanter! Om du är brunett så kan du satsa på smycken som har en ton som påminner om jorden. Det kan vara koppar eller kanske brons.

Svarthåriga passar mycket bra i smycken med mer färg och lite mörkare stenar. Smaragder kan vara ett mycket bra val för dig. En man med svart hår kan välja en klackring för herr med stenar som har mer färgstarka inslag.

man med smycke
Bruna toner i hud kan passa fint med ett bronssmycke!

Matcha smycken med din ögonfärg

Vi måste också ta upp det där med ögonfärg. Färgen på ögonen är en kontinuerlig skala och många har flera nyanser vilket ger oss fler möjligheter med våra smycken! Med blå ögon är det vackert med akvamarin eller kanske turkosa stenar.

Gröna ögon kan matchas fint med smaragder och faktiskt också med djupt röda inslag. Bruna ögon kan passa bra med topaz eller bärnsten. Men återigen, inget av detta är satt i sten. Det är bara riktlinjer för att du ska kunna se lite närmre på hur detta stämmer med din ögonfärg.

Summan av kardemumman

Använd smycken du trivs med men testa vad som händer om du väljer färger och material som förstärker din naturliga skönhet. Skönheten som kommer inifrån!

Ska du ta ett lån för att köpa smycken?

lån till smycke

Det är förstås alltid bäst att kunna köpa det vi vill ha utan lån. Men idag är det få som kan köpa bostad och bil utan att få lite hjälp av banken. Det är ju försvarbart att låna pengar till hus som kan ses som en investering och bil som kan vara nödvändigt för att få livspusslet att gå runt. Men hur är det med smycken? Är det lönt att låna för att köpa smycke?

Det finns bra privatlån även för smycken

Ett smycke är faktiskt något som kan vara minst lika viktigt som huset och bilen. Att lägga en större slant på förlovningsringar eller en vigselring är inget ni ångrar. Med det bästa privatlånet så behöver det inte alls bli komplicerat. Det är sant att snabba lån blir dyrare än lån med säkerhet. Men det är ju nu ni ska förlova er och hålla bröllop. Att slippa vänta flera månader är också värt något.

Privatlån som är utan säkerhet är ett bra val för ett smycke. Detta oavsett om det handlar om en kostnad på några tusenlappar eller tio gånger mer. Därmed kan du även använda den här typen av lån för ett personligt smycke som en klackring eller kanske en unik ring med ädelsten som du ger dig själv som present.

Lånet ska betalas tillbaka – Tänk på det

Det allra viktigaste att komma ihåg med lån är att de ska betalas tillbaka. Om du lånar en summa som du sedan inte kan betala tillbaka i tid så kan det bli besvärligt. Det här kan ju i värsta fall leda till att du får en betalningsanmärkning. Den ligger kvar i upp till 5 år hos Kronofogden och kan hindra dig från att ta ett större lån för att köpa hus.

Att det blir en extra kostnad för ett snabbare lån är skäligt då det rör ett smycke. Det här är ju trots allt ett objekt av värde. Även om du inte kommer att sälja din diamantring så är det fint att veta att den behåller sitt värde och kanske till och med blir värd mer som en antikvitet.

pärlhalsband

Men att ta risken att inte kunna betala i tid kan inte anses vara det värt. Om du har en alltför tajt budget bör du inte ta lån för att köpa smycken. Då kan du istället se på möjligheten att belåna ett smycke du redan har. På så vis kan du få råd med nya ringar för förlovningen för att sedan betala tillbaka och få tillbaka det smycke du använde för att få lånet med.

Gör en avvägning för att fatta beslut

För att bestämma dig för om du ska ta ett lån för ett smycke eller inte så bör du göra en avvägning av kostnad samt behov. Det är lätt att ryckas med av innehåll i bröllopstidningar som visar en problemfri fantasivärld där brudpar har råd med precis allt. Tänk logiskt och räkna på kostnaden.

Om det är ett viktigt smycke som förlovningsringen så kan du ju anstränga dig lite mer. Är det ett mindre viktigt smycke kanske du kan spara till det och vänta ett år eller två med att köpa.

Klockan är ett bra första smycke till barnet!

klocka som smycke

Barnet ser med längtan på föräldrarnas förlovningsringar och vill också ha smycken. Men det kan dröja ett tag innan ett barn kan använda sig av en ring som lätt kan tappas bort. Det första barnsmycket är inte sällan en klocka som både är fin att se på och som kan ha viktiga funktioner.

Klockor som barn och föräldrar tycker om

På senare år har det blivit väldigt populärt med GPS klockor till barn. Det är inte så konstigt. Ta en titt på en modell som Safekid Rocket. Den gör det möjligt för barn och föräldrar att hålla kontakten samtidigt som designen är cool. Den ser ju inte alls ut som exklusiva klockor vuxna använder men för barn är detta ett vackert och exklusivt smycke.

I och med att barn gärna vill ha på sig den här typen av tuffa klockor så går det att hålla ordning på var de är. Föräldrar kan till och med ringa till klockan och tvärtom. Det är en trygghet då ett barn ska åka en längre bit för att komma hem från skolan eller kanske måste gå ensam genom ett område som inte känns helt säkert.

gps hitta barn

I Sverige finns det över en miljon familjer med barn under 18 år och behovet av att öka tryggheten för dessa barn har bara ökat. I och med att klockan ses som ett smycke så är det inte alls svårt att få barnet att vilja använda den så här har vi verkligen fått en fenomenal lösning.

Ett smycke som inte är farligt för barnet

En del av barn och ungas säkerhet har med kläder och smycken att göra. Vi vill gärna ge små barn värdefulla smycken som en present. Men då tänker vi inte på hur farligt ett halsband kan vara för ett litet barn som klättrar i träd såväl som på lekställningar.

En klocka är säker att använda. Speciellt då det rör sig om ett barnsmycke som är gjort för att sitta bekvämt och säkert. Barn skadar sig ytterst sällan på klockor. Det värsta som kan hända är att klockan slår i ett annat barn men det är ju inte värre än vad som kan hända vid krockar då saker som skor kommer i vägen.

Möjlighet att välja färger och stil som barnet gillar

I och med att det numera finns så många fina klockor för barn så är det inte svårt att hitta något som barnet tycker om. Idag vet vi att färg kan ses som en motor för hjärnan så det kan finnas goda skäl till att bejakas barnets önskan om en klocka i riktigt starka färger som för dig som vuxen kan se lite klatschiga ut.

klocka färg

Det enklaste är att surfa in på en sajt med klockor för barn och låta barnet se på bilder. Det blir snart tydligt vilken modell de tycker är finast. Tänk inte på detta som en pryl utan se det som ett smycke. Barnet kan uttrycka sin egen smak och stil och så kan du ju faktiskt välja en GPS klocka som gör att ni kan kommunicera med varandra under dagen.

När är det dags för klocka som smycke till barnet?

Du blir varse om när tiden för klockan som det första smycket för barnet kommer. Det kan dröja till första klass och senare innan barnet förstår hur man läser av en klocka. Men du kan ju jobba med att lära barnet klockan mycket tidigare än så. Bara det att barnet vänjer sig vid tanken om att se en urtavla kan ju vara en hjälp.

Små barn tycker att det är fint och häftigt med klockor så bejaka detta. När en fyraåring eller femåring vill ha en klocka som smycke så behöver du ju inte köpa den dyraste GPS klockan. Det kan till och med fungera med en leksaksklocka som inte visar rätt tid. Detta första smycke kommer att ge en fin grund som senare leder till att barnet använder sig av klocka och är medveten om tiden.

Olika typer av förlovningsringar för par med olika smak

välja förlovningsring

Senare statistik visar att cirka 35 000 par gifter sig varje år i Sverige. Därmed kan vi konstatera att siffran för hur många som förlovar sig antagligen är större för det är ju inte så ovanligt att förlova sig och sedan aldrig slå slag i saken.

Det finns olika typer av förlovningsringar och det är väldigt spännande att börja kika på möjligheterna. Många väljer ringar tillsammans men det finns också de som föredrar helt olika ringar. En del män är inte intresserade av förlovningsring men kan tänka sig vigselring när det väl blir vigsel.

Hur väljer du rätt förlovningsring?

Det viktigaste är att tänka på stil. Vill du ha en klassisk ring med en solitär diamant eller vill du ha en mer modern ring med flera små diamanter? Det är också viktigt att tänka på hur mycket du är villig att spendera på ringen. Förlovningsringar kan vara ganska dyra och det särskilt när de inkluderar ädelstenar.

När du har bestämt dig för vilken stil och prisklass du är intresserad av kan du börja leta efter en ring i lokala smyckesbutiker eller online. Det finns hemsidor som guidar dig i ditt köp av förlovningsringar genom att jämföra olika smyckesbutiker. Det gör det lättare för dig att hitta rätt butik både vad gäller stil och budget.

Men glöm inte bort att förlovning handlar så mycket om känsla. Det är inte så att du måste sitta och sålla ringar i enlighet med en viss stil. Att du älskar din klackring är en sak. Det betyder inte att du måste hitta en förlovningsring för män som ser likadan ut.

Se på bilder och notera när det fladdrar till lite i hjärtat. Då är du på rätt väg. Sedan är det ju mindre viktigt om ringarna ni väljer för förlovning är av tungsten, silver eller guld. När känslan är rätt så blir det bra!

Något traditionellt från familjen

Vid en förlovning kan det också vara läge för något traditionellt från familjen. Det kanske finns en familjering. Om den inte är tillgänglig för att damen som fick den fortfarande lever kanske ni kan skapa en kopia för att förstärka denna familjetradition.

Eller så ser ni på bilder av vad släktingar har valt. Detta kanske leder till att ni ser en röd tråd som ni vill fortsätta på. Traditioner passar väldigt bra för förlovningar eftersom det handlar om att etablera en ny familj som fortsätter familjens framtida utveckling.

släta förlovningsringar

Förlovningsring för den traditionella

Förlovningsringen är enligt svensk tradition vanligtvis en något enklare ring. Det här är inte som i andra länder där det absolut ska vara en stor glittrande sten på ringen för henne. Ett klassiskt val är en slät ring i antingen silver eller guld, men även vitguld och titan är vanliga val av material för moderna och klassiska förlovningsringar i Sverige.

En sådan ring passar dig som antingen gillar en enkel och stilren design såväl som för dig som vill utgå från svenska traditioner. Väljer du den traditionella vägen kan den släta förlovningsringen kompletteras med en alliansring som vigselring. En alliansring har oftast minst tre diamanter eller stenar på rad. Då blir det ju ändå en hel del glitter till sist! 

En ovanlig förlovningsring är också en möjlighet

En ovanlig förlovningsring är en ring som inte ser ut som de flesta andra förlovningsringar. De flesta förlovningsringar är gjorda av guld eller silver, men en unik förlovningsring kan vara gjord av något annat material.

Du kanske föredrar roséguld eller tungsten som är av de ovanligare slaget. Plast är ett material som är ovanligt och som kanske inte känns helt rätt för att det är så billigt. Men det är klart att du kan välja plast om du tycker att det är coolt.

ovanlig förlovningsring

Om du själv designar förlovningsringen blir den både mer personlig men i många fall även mer unik vad gäller material och stenar. De flesta par väljer att ha en sådan ring eftersom den symboliserar deras unika kärlek på ett mycket speciellt sätt.

Du kan även välja att gravera in något som gör att ringen blir unik och personlig. Vanligtvis graverar man in namn eller förlovningsdatum på insidan av ringen. Men det går förstås också att gravera ett unikt mönster eller ord på utsidan av en slät förlovningsring.

En ekonomisk förlovningsring kan vara vacker

De flesta förlovningsringar är dyra men det är inget som säger att de måste vara det. Ett mått för vad man brukar spendera på en förlovningsring är en månadslön. Hur mycket du väljer att spendera är dock din ensak.

Det finns många olika sätt att spara pengar när du väljer en förlovningsring. Du kan välja en mindre diamant eller en slät ring. Desto större diamant du väljer, desto högre blir priset. Val av material är en stor faktor till vad priset landar på, men det är även bra att tänka på hållbarheten.

Ringar i silver och stål ger dig ett lägre pris men kommer inte bibehålla samma skick såsom en ring i guld och silver. Det är därför bra att fundera på vad du har för behov och vad du väljer att prioritera. Ett annat sätt att köpa en billigare förlovningsring är att köpa din ring online. Där det ofta finns bra erbjudanden.

Du kan välja en unikt designad förlovningsring av stål eller annat material som är billigare. Då får du en billig förlovningsring som ändå är vacker och unik!

Var ska du köpa din ring för förlovningen?

Det finns många butiker där du kan köpa en förlovningsring. De flesta juvelerare har ett väl varierat utbud av förlovningsringar och det går även att köpa ringar online. Du bör dock vara försiktig när du handlar på nätet. Detta särskilt då du väljer ringar med diamanter.

Ska du handla online ska det vara från en etablerad juvelerare. Det tryggar äkta vara såväl som säker leverans av förlovningsringarna. Att läsa på om andras erfarenhet av butiken du kikar på är även ett bra sätt att garantera en lyckad köpupplevelse. Det finns som sagt hemsidor som har underlättat detta med jämförelser av smyckesbutiker såväl som utvalda designringar. 

köp förlovningsring utomlands

Missa inte att du kanske kan åka utomlands och köpa ringen. Det blir en spännande upplevelse och något som ni kan göra tillsammans. Boka en utlandsresa till en stad som Paris eller London. Gå tillsammans till en lokal juvelerare och fria spontant utanför butiken!

Det finns massor av olika förlovningsringar och gott om butiker med fin design som passar dig och din kära! I slutändan handlar det om att visa din kärlek och låta det presenteras i förlovningsringen. Därmed bör du välja ringen som känns helt rätt i hjärtat. Det är något som bara du kan känna så var inte rädd för att välja något udda. Hjärtat talar alltid sant!

Fördelar och nackdelar med kejsarlänk – Läs innan du köper kejsarlänk!

kejsarlänk

Kejsarlänken kallas också för kungslänk och det rör sig om en kedja som utgörs av metallringar som är runda. Det blir en kompakt kedja som kan användas som halsband såväl som armband. Om du vill köpa kejsarlänk till dig själv eller som present kan det vara klokt att börja med att se lite på fördelar och nackdelar med detta smycke.

5 fördelar med kejsarlänk:

 1. Den är massiv i sin form

Om du inte är på jakt efter ett mer sirligt armband så är en kejsarlänk perfekt. Den har tyngd och syns. Det gör att den även kan vara ett bra val för män. I kejsarlänk i guld för herr är en underbar present.

 1. Den finns i flera material

Du kan välja en kejsarlänk av guld, silver eller kanske stål. Därmed så har du god variation och det blir inte så svårt att matcha rätt med andra smycken som en klackring.

 1. Den kan ha lite olika design

Även om grunddesignen för kejsarlänk armband och halsband är densamma så finns det variationer. Det kan vara mer eller mindre kompakt och cirklarna kan vara mer avlånga vilket ger en cool effekt.

 1. En kejsarlänk behåller sitt värde

Om du köper en kompakt guld kejsarlänk så behåller den ju sitt värde. Detsamma kan sägas om kejsarlänkar av silver. Ädelmetaller av detta slag kan ses som en investering och fina kejsarlänkar blir inte sällan arvegods.

 1. Passar alla tillfällen

För dig som tycker om en guldkedja i kejsarlänkstil så är det klart att det här är ett smycke som kan passa alla tillfällen. Du kan bära ditt kejsarlänk armband till vardags såväl som då det blir fest och känna dig helt perfekt med det!

5 nackdelar med kejsarlänk:

 1. Kejsarlänkar är ofta dyra!

Det må vara så att äkta guld betyder äkta känslor men när du ska köpa en kejsarlänk av 18K guld så kommer det inte att bli billigt. Det kan röra sig om över 10 000 kronor för ett enda armband! Det är ju nästan i klass med finare förlovningsringar.

 1. De är tunga

Betänk om du verkligen vill ha ett tungt smycke. Det här beror lite på hur sensorisk du är. Om du vet med dig att det kommer att bli irriterande att hela tiden känna av ett armband som är tungt så är detta inte ditt första val.

 1. Det kan bli svårt att matcha med andra smycken

En kejsarlänk har ett väldigt specifikt formspråk som kan vara svårt att matcha med andra smycken. För en man som bara bär halsband kan det fungera. Men om du vill ha örhängen, halsband och ringar av olika slag är det inte säkert att det blir så lätt att matcha dessa med en klassisk kejsarlänk.

 1. Kejsarlänken kan kännas lite tråkigt

Om du inte tycker att formen och stilen på en kejsarlänk är det finaste som finns så kan det bli lite tråkigt. Detta särskilt om du tycker om inslag av ädelstenar och varierade former. Det får du inte med en kejsarlänk av guld eller andra metaller.

 1. Den är manlig i sitt formspråk

Om du är ute efter ett feminint smycke så kan den kraftfulla designen på kungslänkar kännas helt fel. Kejsarlänken är ju tung och tar plats. Detta är förstås en fördel om du är ute efter ett manligt smycke och så är det ju. Alla mynt har två sidor!

Varför är min guldkedja aningen magnetisk?

Guld är en icke-magnetisk metall. Men guld kan bli lätt magnetiskt när det kommer i kontakt med ett starkt magnetfält. Detta beror på att guld är ett “diamagnetiskt” material. Det betyder i grund och botten att guldet påverkas av förändringar i magnetfält. Om du har köpt ett dyrt guldsmycke, en klackring för herr eller kanske en förlovningsring, och märker att det är magnetiskt ska du inte oroa dig. Det är guld!

Vad händer rent praktiskt?

När guld utsätts för ett starkt magnetfält riktar guldatomerna in sig på ett sätt som motverkar magnetfältet. Detta gör att guld blir svagt magnetiserat.

Hur undviker du att din guldkedja blir magnetisk?

För det första ska du förstås se till att du verkligen köper guld. Du bör inte ta ett lån utan UC och sedan köpa ett guldsmycke från en privatperson som lovar att det är guld till ett superlågt pris. Se alltid till att du köper dina guldsmycken från en pålitlig källa eller butik. Då kan du vara säker på att det inte rör sig om ett smycke av stål som sedan har förgyllts.

Även om guld inte naturligt attraheras av magneter så kan ovan beskrivna process göra guldkedjor något magnetiska. Om du är orolig för att din guldkedja ska bli magnetiserad kan du undvika exponering för starka magnetfält genom att förvara den i en smyckeskrin eller annan säker plats som är fri från magneter.