Några tips då du vill ge bort ett smycke

ge bort smycke

Oavsett om du tänker ge bort en klackring eller en dyr förlovningsring så kan det vara klokt att presentera gåvan på rätt sätt. När du ska ge bort ett smycke som present är det viktigt att få det att sticka ut. Det bör kännas precis så exklusivt som du önskar och då finns det några smarta knep att dra till med.

 1. Komplettera presenten med accessoarer

Ett smycke är ofta en liten men värdefull present. Både på så vis att det kan vara dyrt att köpa och för att det är något som du ger direkt från ditt hjärta. Det kan därför vara en bra idé att köpa något extra till smycket för att göra tillfället då du ger bort det oförglömligt.

Ett förslag är att ge bort en liten snygg skinnpåse med plats för smycket. Eller en vacker trälåda där personen som får smycket kan förvara det. Om du ska ge bort smycket till en partner kan du köpa underkläder eller blommor som en romantisk gest tillsammans med ringen, halsbandet eller armbandet.

Det finns många olika typer av underkläder såsom bambu underkläder som är både bekväma och är bra för huden. Detta för att inte tala om unika. Nu kanske du inte vill ge underkläder utan hellre en parfym att bära med smycket. Det beror ju på vem som ska få presenten.

Att komplettera ett smycke med något passande visar att du har lagt tid och tanke på din gåva. Det är förstås något som uppskattas av mottagaren. Tanken är ju det viktigaste.

 1. Skapa personlig touch med ett graverat smycke

Ett graverat smycke är ett perfekt sätt att uppgradera din present och göra den unik.  Det kan vara ett armband, halsband, ring eller något annat smycke som du väljer. Genom att gravera in några ord, ett datum eller en symbol på smycket så förvandlas det till något helt unikt och speciellt.

Det här är den perfekta presenten till någon du tycker om och det kommer att bli en minnesvärd gåva som följer med genom livet. Därmed kan vi kalla presenten för hållbar och det är ju inte mindre viktigt bara för att det handlar om smycken.

Genom att gravera smycket så kan du vara med och undvika överkonsumtion. Det behövs inte mer när det finns ett unikt smycke. Personliga smycken är också populära som bröllopspresenter och då är det underbart att gravera in brudparets namn och datumet för deras stora dag.

låda för smycken
En vacker låda för smycken är smart då du vill ge bort en exklusiv present
 1. Förpacka ditt smycke på ett imponerande sätt

För att förpacka ett smycke på ett imponerande sätt kan du använda dig av lite olika förpackningsteknik. Du kan välja en fin presentpåse eller låda. Om du köper ett smycke från en smyckesbutik så brukar detta komma med. För att göra det extra speciellt kan du välja en påse med ett mönster eller tryck som passar till personen som ska få presenten.

Det är också stämningsfullt med en liten ask med lock. Askarna finns i olika material och storlekar och de ger det perfekta skyddet mot skador. En tredje förpackningsteknik är att använda sig av en liten trälåda med lock. Trälådorna har ofta snygga detaljer som gör dem till perfekta presentlådor och de hjälper till att bevara smycket samt att skydda det.

En antik trälåda kan göra presenten mycket spännande:

Summering

Smycken är en perfekt present att ge bort till någon du tycker om. Genom att lägga lite extra tid och tanke på hur du presenterar din gåva så kan den få större effekt. Lägg till något som matchar och förpacka tjusigt. Det kan ta presenten till en helt ny nivå och göra den till ett vackert minne för livet!

Hur matchar du smycken med hud- och hårfärg?

matcha smycken

Det är underbart med exklusiva smycken som pricken över i på din outfit. Du vet vad du tycker om men har du tänkt på vad som passar din hudton, hårfärg och ögonfärg allra bäst? Det kan vara roligt att matcha på ett sätt som ger mer effekt så låt oss ta en titt på hur detta kan fungera.

Matcha smycken med din hudton

Det finns flera saker att tänka på när du vill matcha dina smycken med din hudton. Om du har en kallare hudton så är silver eller platina ett bra val. Bra att tänka på när du väljer förlovningsringar och då får vi hoppas att ni båda har en hudton som stämmer med metallen!

Med varm hudton så kan det vara bättre med guld eller roséguld. Fast vi ska komma ihåg att skönhet kommer inifrån så du kan i grund och botten inte göra fel. Om du har en ljus och kall hudton så kan du absolut ha ett smycke som är silvrigt om det får dig att känna dig fin!

Matcha smycken med din hårfärg

Håret får också betydelse. Om du är blond, vilket inte är så vanligt i Sverige som man kan tro, så är pärlor och kristaller ett bra val. Satsa på exklusiva klockor med diamanter! Om du är brunett så kan du satsa på smycken som har en ton som påminner om jorden. Det kan vara koppar eller kanske brons.

Svarthåriga passar mycket bra i smycken med mer färg och lite mörkare stenar. Smaragder kan vara ett mycket bra val för dig. En man med svart hår kan välja en klackring för herr med stenar som har mer färgstarka inslag.

man med smycke
Bruna toner i hud kan passa fint med ett bronssmycke!

Matcha smycken med din ögonfärg

Vi måste också ta upp det där med ögonfärg. Färgen på ögonen är en kontinuerlig skala och många har flera nyanser vilket ger oss fler möjligheter med våra smycken! Med blå ögon är det vackert med akvamarin eller kanske turkosa stenar.

Gröna ögon kan matchas fint med smaragder och faktiskt också med djupt röda inslag. Bruna ögon kan passa bra med topaz eller bärnsten. Men återigen, inget av detta är satt i sten. Det är bara riktlinjer för att du ska kunna se lite närmre på hur detta stämmer med din ögonfärg.

Summan av kardemumman

Använd smycken du trivs med men testa vad som händer om du väljer färger och material som förstärker din naturliga skönhet. Skönheten som kommer inifrån!

Ska du ta ett lån för att köpa smycken?

lån till smycke

Det är förstås alltid bäst att kunna köpa det vi vill ha utan lån. Men idag är det få som kan köpa bostad och bil utan att få lite hjälp av banken. Det är ju försvarbart att låna pengar till hus som kan ses som en investering och bil som kan vara nödvändigt för att få livspusslet att gå runt. Men hur är det med smycken? Är det lönt att låna för att köpa smycke?

Det finns bra privatlån även för smycken

Ett smycke är faktiskt något som kan vara minst lika viktigt som huset och bilen. Att lägga en större slant på förlovningsringar eller en vigselring är inget ni ångrar. Med det bästa privatlånet så behöver det inte alls bli komplicerat. Det är sant att snabba lån blir dyrare än lån med säkerhet. Men det är ju nu ni ska förlova er och hålla bröllop. Att slippa vänta flera månader är också värt något.

Privatlån som är utan säkerhet är ett bra val för ett smycke. Detta oavsett om det handlar om en kostnad på några tusenlappar eller tio gånger mer. Därmed kan du även använda den här typen av lån för ett personligt smycke som en klackring eller kanske en unik ring med ädelsten som du ger dig själv som present.

Lånet ska betalas tillbaka – Tänk på det

Det allra viktigaste att komma ihåg med lån är att de ska betalas tillbaka. Om du lånar en summa som du sedan inte kan betala tillbaka i tid så kan det bli besvärligt. Det här kan ju i värsta fall leda till att du får en betalningsanmärkning. Den ligger kvar i upp till 5 år hos Kronofogden och kan hindra dig från att ta ett större lån för att köpa hus.

Att det blir en extra kostnad för ett snabbare lån är skäligt då det rör ett smycke. Det här är ju trots allt ett objekt av värde. Även om du inte kommer att sälja din diamantring så är det fint att veta att den behåller sitt värde och kanske till och med blir värd mer som en antikvitet.

pärlhalsband

Men att ta risken att inte kunna betala i tid kan inte anses vara det värt. Om du har en alltför tajt budget bör du inte ta lån för att köpa smycken. Då kan du istället se på möjligheten att belåna ett smycke du redan har. På så vis kan du få råd med nya ringar för förlovningen för att sedan betala tillbaka och få tillbaka det smycke du använde för att få lånet med.

Gör en avvägning för att fatta beslut

För att bestämma dig för om du ska ta ett lån för ett smycke eller inte så bör du göra en avvägning av kostnad samt behov. Det är lätt att ryckas med av innehåll i bröllopstidningar som visar en problemfri fantasivärld där brudpar har råd med precis allt. Tänk logiskt och räkna på kostnaden.

Om det är ett viktigt smycke som förlovningsringen så kan du ju anstränga dig lite mer. Är det ett mindre viktigt smycke kanske du kan spara till det och vänta ett år eller två med att köpa.

Klockan är ett bra första smycke till barnet!

klocka som smycke

Barnet ser med längtan på föräldrarnas förlovningsringar och vill också ha smycken. Men det kan dröja ett tag innan ett barn kan använda sig av en ring som lätt kan tappas bort. Det första barnsmycket är inte sällan en klocka som både är fin att se på och som kan ha viktiga funktioner.

Klockor som barn och föräldrar tycker om

På senare år har det blivit väldigt populärt med GPS klockor till barn. Det är inte så konstigt. Ta en titt på en modell som Safekid Rocket. Den gör det möjligt för barn och föräldrar att hålla kontakten samtidigt som designen är cool. Den ser ju inte alls ut som exklusiva klockor vuxna använder men för barn är detta ett vackert och exklusivt smycke.

I och med att barn gärna vill ha på sig den här typen av tuffa klockor så går det att hålla ordning på var de är. Föräldrar kan till och med ringa till klockan och tvärtom. Det är en trygghet då ett barn ska åka en längre bit för att komma hem från skolan eller kanske måste gå ensam genom ett område som inte känns helt säkert.

gps hitta barn

I Sverige finns det över en miljon familjer med barn under 18 år och behovet av att öka tryggheten för dessa barn har bara ökat. I och med att klockan ses som ett smycke så är det inte alls svårt att få barnet att vilja använda den så här har vi verkligen fått en fenomenal lösning.

Ett smycke som inte är farligt för barnet

En del av barn och ungas säkerhet har med kläder och smycken att göra. Vi vill gärna ge små barn värdefulla smycken som en present. Men då tänker vi inte på hur farligt ett halsband kan vara för ett litet barn som klättrar i träd såväl som på lekställningar.

En klocka är säker att använda. Speciellt då det rör sig om ett barnsmycke som är gjort för att sitta bekvämt och säkert. Barn skadar sig ytterst sällan på klockor. Det värsta som kan hända är att klockan slår i ett annat barn men det är ju inte värre än vad som kan hända vid krockar då saker som skor kommer i vägen.

Möjlighet att välja färger och stil som barnet gillar

I och med att det numera finns så många fina klockor för barn så är det inte svårt att hitta något som barnet tycker om. Idag vet vi att färg kan ses som en motor för hjärnan så det kan finnas goda skäl till att bejakas barnets önskan om en klocka i riktigt starka färger som för dig som vuxen kan se lite klatschiga ut.

klocka färg

Det enklaste är att surfa in på en sajt med klockor för barn och låta barnet se på bilder. Det blir snart tydligt vilken modell de tycker är finast. Tänk inte på detta som en pryl utan se det som ett smycke. Barnet kan uttrycka sin egen smak och stil och så kan du ju faktiskt välja en GPS klocka som gör att ni kan kommunicera med varandra under dagen.

När är det dags för klocka som smycke till barnet?

Du blir varse om när tiden för klockan som det första smycket för barnet kommer. Det kan dröja till första klass och senare innan barnet förstår hur man läser av en klocka. Men du kan ju jobba med att lära barnet klockan mycket tidigare än så. Bara det att barnet vänjer sig vid tanken om att se en urtavla kan ju vara en hjälp.

Små barn tycker att det är fint och häftigt med klockor så bejaka detta. När en fyraåring eller femåring vill ha en klocka som smycke så behöver du ju inte köpa den dyraste GPS klockan. Det kan till och med fungera med en leksaksklocka som inte visar rätt tid. Detta första smycke kommer att ge en fin grund som senare leder till att barnet använder sig av klocka och är medveten om tiden.

Olika typer av förlovningsringar för par med olika smak

välja förlovningsring

Senare statistik visar att cirka 35 000 par gifter sig varje år i Sverige. Därmed kan vi konstatera att siffran för hur många som förlovar sig antagligen är större för det är ju inte så ovanligt att förlova sig och sedan aldrig slå slag i saken.

Det finns olika typer av förlovningsringar och det är väldigt spännande att börja kika på möjligheterna. Många väljer ringar tillsammans men det finns också de som föredrar helt olika ringar. En del män är inte intresserade av förlovningsring men kan tänka sig vigselring när det väl blir vigsel.

Hur väljer du rätt förlovningsring?

Det viktigaste är att tänka på stil. Vill du ha en klassisk ring med en solitär diamant eller vill du ha en mer modern ring med flera små diamanter? Det är också viktigt att tänka på hur mycket du är villig att spendera på ringen. Förlovningsringar kan vara ganska dyra och det särskilt när de inkluderar ädelstenar.

När du har bestämt dig för vilken stil och prisklass du är intresserad av kan du börja leta efter en ring i lokala smyckesbutiker eller online. Det finns hemsidor som guidar dig i ditt köp av förlovningsringar genom att jämföra olika smyckesbutiker. Det gör det lättare för dig att hitta rätt butik både vad gäller stil och budget.

Men glöm inte bort att förlovning handlar så mycket om känsla. Det är inte så att du måste sitta och sålla ringar i enlighet med en viss stil. Att du älskar din klackring är en sak. Det betyder inte att du måste hitta en förlovningsring för män som ser likadan ut.

Se på bilder och notera när det fladdrar till lite i hjärtat. Då är du på rätt väg. Sedan är det ju mindre viktigt om ringarna ni väljer för förlovning är av tungsten, silver eller guld. När känslan är rätt så blir det bra!

Något traditionellt från familjen

Vid en förlovning kan det också vara läge för något traditionellt från familjen. Det kanske finns en familjering. Om den inte är tillgänglig för att damen som fick den fortfarande lever kanske ni kan skapa en kopia för att förstärka denna familjetradition.

Eller så ser ni på bilder av vad släktingar har valt. Detta kanske leder till att ni ser en röd tråd som ni vill fortsätta på. Traditioner passar väldigt bra för förlovningar eftersom det handlar om att etablera en ny familj som fortsätter familjens framtida utveckling.

släta förlovningsringar

Förlovningsring för den traditionella

Förlovningsringen är enligt svensk tradition vanligtvis en något enklare ring. Det här är inte som i andra länder där det absolut ska vara en stor glittrande sten på ringen för henne. Ett klassiskt val är en slät ring i antingen silver eller guld, men även vitguld och titan är vanliga val av material för moderna och klassiska förlovningsringar i Sverige.

En sådan ring passar dig som antingen gillar en enkel och stilren design såväl som för dig som vill utgå från svenska traditioner. Väljer du den traditionella vägen kan den släta förlovningsringen kompletteras med en alliansring som vigselring. En alliansring har oftast minst tre diamanter eller stenar på rad. Då blir det ju ändå en hel del glitter till sist! 

En ovanlig förlovningsring är också en möjlighet

En ovanlig förlovningsring är en ring som inte ser ut som de flesta andra förlovningsringar. De flesta förlovningsringar är gjorda av guld eller silver, men en unik förlovningsring kan vara gjord av något annat material.

Du kanske föredrar roséguld eller tungsten som är av de ovanligare slaget. Plast är ett material som är ovanligt och som kanske inte känns helt rätt för att det är så billigt. Men det är klart att du kan välja plast om du tycker att det är coolt.

ovanlig förlovningsring

Om du själv designar förlovningsringen blir den både mer personlig men i många fall även mer unik vad gäller material och stenar. De flesta par väljer att ha en sådan ring eftersom den symboliserar deras unika kärlek på ett mycket speciellt sätt.

Du kan även välja att gravera in något som gör att ringen blir unik och personlig. Vanligtvis graverar man in namn eller förlovningsdatum på insidan av ringen. Men det går förstås också att gravera ett unikt mönster eller ord på utsidan av en slät förlovningsring.

En ekonomisk förlovningsring kan vara vacker

De flesta förlovningsringar är dyra men det är inget som säger att de måste vara det. Ett mått för vad man brukar spendera på en förlovningsring är en månadslön. Hur mycket du väljer att spendera är dock din ensak.

Det finns många olika sätt att spara pengar när du väljer en förlovningsring. Du kan välja en mindre diamant eller en slät ring. Desto större diamant du väljer, desto högre blir priset. Val av material är en stor faktor till vad priset landar på, men det är även bra att tänka på hållbarheten.

Ringar i silver och stål ger dig ett lägre pris men kommer inte bibehålla samma skick såsom en ring i guld och silver. Det är därför bra att fundera på vad du har för behov och vad du väljer att prioritera. Ett annat sätt att köpa en billigare förlovningsring är att köpa din ring online. Där det ofta finns bra erbjudanden.

Du kan välja en unikt designad förlovningsring av stål eller annat material som är billigare. Då får du en billig förlovningsring som ändå är vacker och unik!

Var ska du köpa din ring för förlovningen?

Det finns många butiker där du kan köpa en förlovningsring. De flesta juvelerare har ett väl varierat utbud av förlovningsringar och det går även att köpa ringar online. Du bör dock vara försiktig när du handlar på nätet. Detta särskilt då du väljer ringar med diamanter.

Ska du handla online ska det vara från en etablerad juvelerare. Det tryggar äkta vara såväl som säker leverans av förlovningsringarna. Att läsa på om andras erfarenhet av butiken du kikar på är även ett bra sätt att garantera en lyckad köpupplevelse. Det finns som sagt hemsidor som har underlättat detta med jämförelser av smyckesbutiker såväl som utvalda designringar. 

köp förlovningsring utomlands

Missa inte att du kanske kan åka utomlands och köpa ringen. Det blir en spännande upplevelse och något som ni kan göra tillsammans. Boka en utlandsresa till en stad som Paris eller London. Gå tillsammans till en lokal juvelerare och fria spontant utanför butiken!

Det finns massor av olika förlovningsringar och gott om butiker med fin design som passar dig och din kära! I slutändan handlar det om att visa din kärlek och låta det presenteras i förlovningsringen. Därmed bör du välja ringen som känns helt rätt i hjärtat. Det är något som bara du kan känna så var inte rädd för att välja något udda. Hjärtat talar alltid sant!

Fördelar och nackdelar med kejsarlänk – Läs innan du köper kejsarlänk!

kejsarlänk

Kejsarlänken kallas också för kungslänk och det rör sig om en kedja som utgörs av metallringar som är runda. Det blir en kompakt kedja som kan användas som halsband såväl som armband. Om du vill köpa kejsarlänk till dig själv eller som present kan det vara klokt att börja med att se lite på fördelar och nackdelar med detta smycke.

5 fördelar med kejsarlänk:

 1. Den är massiv i sin form

Om du inte är på jakt efter ett mer sirligt armband så är en kejsarlänk perfekt. Den har tyngd och syns. Det gör att den även kan vara ett bra val för män. I kejsarlänk i guld för herr är en underbar present.

 1. Den finns i flera material

Du kan välja en kejsarlänk av guld, silver eller kanske stål. Därmed så har du god variation och det blir inte så svårt att matcha rätt med andra smycken som en klackring.

 1. Den kan ha lite olika design

Även om grunddesignen för kejsarlänk armband och halsband är densamma så finns det variationer. Det kan vara mer eller mindre kompakt och cirklarna kan vara mer avlånga vilket ger en cool effekt.

 1. En kejsarlänk behåller sitt värde

Om du köper en kompakt guld kejsarlänk så behåller den ju sitt värde. Detsamma kan sägas om kejsarlänkar av silver. Ädelmetaller av detta slag kan ses som en investering och fina kejsarlänkar blir inte sällan arvegods.

 1. Passar alla tillfällen

För dig som tycker om en guldkedja i kejsarlänkstil så är det klart att det här är ett smycke som kan passa alla tillfällen. Du kan bära ditt kejsarlänk armband till vardags såväl som då det blir fest och känna dig helt perfekt med det!

5 nackdelar med kejsarlänk:

 1. Kejsarlänkar är ofta dyra!

Det må vara så att äkta guld betyder äkta känslor men när du ska köpa en kejsarlänk av 18K guld så kommer det inte att bli billigt. Det kan röra sig om över 10 000 kronor för ett enda armband! Det är ju nästan i klass med finare förlovningsringar.

 1. De är tunga

Betänk om du verkligen vill ha ett tungt smycke. Det här beror lite på hur sensorisk du är. Om du vet med dig att det kommer att bli irriterande att hela tiden känna av ett armband som är tungt så är detta inte ditt första val.

 1. Det kan bli svårt att matcha med andra smycken

En kejsarlänk har ett väldigt specifikt formspråk som kan vara svårt att matcha med andra smycken. För en man som bara bär halsband kan det fungera. Men om du vill ha örhängen, halsband och ringar av olika slag är det inte säkert att det blir så lätt att matcha dessa med en klassisk kejsarlänk.

 1. Kejsarlänken kan kännas lite tråkigt

Om du inte tycker att formen och stilen på en kejsarlänk är det finaste som finns så kan det bli lite tråkigt. Detta särskilt om du tycker om inslag av ädelstenar och varierade former. Det får du inte med en kejsarlänk av guld eller andra metaller.

 1. Den är manlig i sitt formspråk

Om du är ute efter ett feminint smycke så kan den kraftfulla designen på kungslänkar kännas helt fel. Kejsarlänken är ju tung och tar plats. Detta är förstås en fördel om du är ute efter ett manligt smycke och så är det ju. Alla mynt har två sidor!

Varför är min guldkedja aningen magnetisk?

Guld är en icke-magnetisk metall. Men guld kan bli lätt magnetiskt när det kommer i kontakt med ett starkt magnetfält. Detta beror på att guld är ett “diamagnetiskt” material. Det betyder i grund och botten att guldet påverkas av förändringar i magnetfält.

 

Vad händer rent praktiskt?

När guld utsätts för ett starkt magnetfält riktar guldatomerna in sig på ett sätt som motverkar magnetfältet. Detta gör att guld blir svagt magnetiserat.

 

Hur undviker du att din guldkedja blir magnetisk?

Även om guld inte naturligt attraheras av magneter så kan denna process göra guldkedjor något magnetiska. Om du är orolig för att din guldkedja ska bli magnetiserad kan du undvika exponering för starka magnetfält genom att förvara den i en smyckeskrin eller annan säker plats som är fri från magneter.

Klackring – Läs detta innan du köper en klackring!

klackring

Det kommer aldrig att bli omodernt med klackringar. När vi ser på moderna designers kollektioner så finns klackringen med som ett herrsmycke som aldrig går ur tiden. Du bär din klackring på höger lillfinger men den kan se ut och symbolisera en rad olika saker.

Var kommer traditionen med klackring från?

Klackringen var ursprungligen en symbol för adeln. Den visade både makt och rikedom och hade för det mesta in inskription i form av familjevapen. Under 1700-talet använde adeln klackringar som signum och formen med en klack där det finns en inskription som kan användas som stämpel går ännu längre tillbaka i tiden.

Ringar med klack som också kan skapa en form i smält vax har ju använts av kungar och härskare som bevis på att en order var deras. Vi kan också se klackringen som en symbol som används till exempel inom film för att visa klass. Att vi förknippar den med status och rikedom råder det inga tvivel om.

klackring sigill
Med denna klackring går det att stämpla i vax

Idag är dock en klackring var mans rätt. Men gräv lite i din egen familjehistoria. Kanske är det dags att återuppliva ett familjevapen eller att skapa ett!

Ola klackring
Här är en modern klackring med skridskobana design på klacken!

Klackring herr – Ett smycke för honom

Idag finns det klackringar för damer men en klackring är i första hand ett smycke för män. Så har det sett ut rent traditionellt och därmed så är det få som ser på den här typen av ring som något annat än en herr ring.

För män som tycker om äkta metaller men som inte tycker att smycken är så maskulina så kan det vara härligt med en klackring herr. Den är otroligt maskulin men ändå elegant. Hur den kommer att uppfattas beror helt och hållet på designen, materialet och det du eventuellt graverar in i den.

guld klackring
Det här är en guld klackring med kristall

Olika material för klackringar

Idag kan du finna vackra klackringar i olika material. En klackring i guld är minst lika vanlig i smyckesbutikerna som modeller av silver, tungsten och andra metaller. Det kan också finnas ädelstenar inkluderade i klacken. Därmed kan den klassas som diamantring om det sitter en diamant i den på klacken eller kanske i bandet.

Tänk på att:

 • Silver och vitguld inte är samma sak. Silver kommer att ändra färg med tiden och vitguld slits ned.
 • Stål inte har samma glans och stil som en klackring av silver har.
 • En guldring för herr kan vara mer eller mindre enkel att gravera i beroende på hur klacken har förberetts.
 • Det här inte är en ring för förlovning eller vigsel. Det finns bättre förlovningsringar som du inte bär på ditt lillfinger!

Det är förstås viktigt att välja det material som du trivs bäst med. Men tänk på att en guld klackring kostar mycket mer än en i silver eller stål. Detta trots att de kan se rätt så lika ut. Ibland kanske det inte är värt att betala så mycket bara för att materialet är dyrt.

En billig klackring av stål för några hundralappar kan se minst lika sofistikerad ut som den som är gjord av äkta guld.

stål klackring
Det här är en TOM klackring av stål

Färdigsmyckad och klar eller egen ingravering i klackring

Det finns som sagt lite olika typer av klackringar för herr och du kan välja en enklare slät modell eller något som redan har ett mönster. När det redan finns ett mönster och färg i klacken så är det ju inte direkt en ring som du kommer att gravera in något på.

By billgren klackring
Denna klackring By Billgren har redan design på klacken

Om du istället väljer en slät modell så finns det plats för en ingravering. Det kan vara ett signum som du designar eller kanske dina initialer. Idag är det verkligen fritt fram hur du vill göra. Det går också bra att börja med en slät klackring för att sedan fundera lite på vad du vill ha på den.

I butiker online kan du ibland beställa gravering på klackring. Då skriver du in vad som ska stå eller skickar en bild. Men om du har en lite mer avancerad gravering så är det klokt att låta en smyckessmed göra detta. Då kan du vara mer specifik med vad som ska vara på ringen.

Var kan du köpa klackring?

De flesta seriösa smyckesbutiker har klackringar i sitt sortiment. Sök under herr ringar för att hitta rätt!

Några exempel på butiker med klackringar är:

Hallbergs Guld

I den här butiken finns det flera fina modeller i lite olika prisklasser. Hallbergs Guld är en smyckesbutikkedja som finns i de flesta svenska städer. Priserna på klackringar i denna butik går från några hundralappar och upp till omkring 12 000 kronor.

Du kan besöka deras hemsida och se på klackringar här.

Albrekts Guld

Albrekts Guld skiljer sig inte så markant från Hallbergs. De är lite billigare än Hallbergs och du kan finna ett attraktivt klackring pris även för guld klackringar. Priserna går från några hundralappar och upp till omkring 3000-5000 kronor.

Du kan besöka Albrekts Guld och kika på klackring här.

Guldfynd

Guldfynd är också en välkänd svensk smyckesbutik som är aningen dyrare än Albrekts guld. Här finner du en fin selektion av herr ringar och givetvis också klackringar. Guldfynd har tjänsten att gravera på smycken men du får kolla om de även kan göra detta på en klackring.

Du kan besöka Guldfynd online här och se på deras klackringsmodeller.

SmyckenDahls

På SmyckenDahls finner du intressant design och märken som ByBillgren. Här kan du hitta klackringar av många olika material. Det behöver inte alls blir dyrt trots att du får en unik klackring med specifik design. Kika i denna butik om du är ute efter en snygg klackring och inte tänker gravera in något på den!

Du kan ta en titt på de klackringar som finns på SmyckenDahls här!

Nordic Spectra

Nordic Spectra har också billiga klackringar från kända designers. Du kan till exempel finna en Edblad klackring i silver för under 300 kronor. De har också unika Nordic Spectra klackringar som kostar över 20 000 kronor med unik design av guld och vitguld.

Du kan besöka Nordic Spectra för att se deras klackringssortiment här!

Du kan ta en titt på svaret på frågan om hur man mäter ringstorlek för att beställa rätt online. I smyckesbutiker ska du klicka för din storlek. Kom ihåg att mäta lillfingret på höger hand och inte ringfingret så att det blir rätt!

Starta ditt eget arv med en unik klackring

Det var en gång i tiden vanligt med klackringar med familjevapen men idag är det inte så att du måste ha ett i släkten för att bära den här typen av ring. Det går alldeles utmärkt att skapa ett eget arv.

Du kan fundera lite på ett budskap som du skulle vilja föra vidare i släkten. Sedan designar du en lite dyrare och exklusiv klackring som du kan skicka vidare med ett barn. Du skapar med andra ord ett eget familjevapen!

Måste jag bära klackringen på lillfingret?

Om du köper en vanlig klackring så ska den sitta på lillfingret. Det är inte så noga om du har den på höger eller vänster men traditionen är på höger hand där den inte kommer att krocka med din vigselring eller förlovningsring.

Andra regler för släkt-ring och adelsring

Intressant nog är det så att en klackring som är adelsring eller släktring faktiskt ska bäras på vänster ringfinger! Dessutom ska du vända den inåt om du är gift.

Det du kan tänka på är att en slätare och tunnare klackring kan förväxlas med en förlovningsring eller vigselring om du bär den på vänstra ringfingret. Det kan vara bra att tänka på om det är viktigt för dig att sända signalen till damer att du är ledig!

Vågar du köpa ringar online?

Vissa smycken är enkla att köpa på nätet. Du ser en bild på ett halsband och om du tycker att det är fint är det ingen större risk att köpa. Du kan ju alltid se närmre på saker som hur lång kedjan är och vilken metall halsbandet är gjort av för att förstå hur det hela kommer att se ut i verkligheten. Men ringar, är det lika enkelt?

Ringar kan vara enkla att köpa online

Om du till exempel vill köpa förlovningsringar på nätet finns ju risken för att det blir fel storlek. Men bara om du inte vet hur du ska mäta. Det finns flera enkla metoder att mäta med och dessutom brukar smyckesbutiker har latmaskar som visar dig hur du gör.

Nu är det klart att en överraskning med ring kanske kräver att du tar reda på rätt storlek på ett lurigt sätt. Här kan det vara skönt att kunna köpa en ring på öppet köp. Då kan du byta den om det inte blir helt rätt.

Det brukar gå att byta

Faktum är att många smyckesbutiker online ger dig möjligheten att byta om det inte blir rätt. Du kanske inte ens måste betala för returpaketet eller för en ny försändelse. Det här beror på den butik som du handlar från.

Det enda som kan kännas lite trist om du får fel storlek eller om ringen inte ser ut som du tänkt dig är den tid du lade på det hela. Även om du fick smycket på en dag eller två kommer det ju att ta lite mer tid att få rätt. Jämför detta med att gå till en lokal smyckesbutik där du kliver ut med den ring du vill ha samma dag.

Du vågar köpa ring online!

Summan av kardemumman är att du vågar köpa ringar online! Särskilt då du väljer en säker svensk butik med goda villkor. Då tar du ingen större risk och dessutom kan du dra nytta av att nätbutiken har ett stort sortiment samt god support som hjälper dig att hitta rätt.

Förlovningsringar köpguide – Köp inte förlovningsringar innan du läser detta!

Tanken om en ring som symboliserar kärlek och en framtid tillsammans kan få det att kittla i vilken mage som helst. Det handlar ju inte bara om ett unikt och vackert smycke. Det står för positiva tankar och starten på något som kan bli grunden för flera generationers historia.

Det är klart att du ska tänka ett varv till när du ser på förlovningsringar och känn efter. Viktigare än pris, metall och ädelsten är hur det känns när du ser ringen. Ibland kan det vara något helt oväntat som får dig att känna att det bara är rätt.

Innan du köper förlovningsringar online eller beställer från en lokal guldsmed bör du läsa denna guide. Den är till för att hjälpa dig bena ut vad du är på jakt efter och hur du kan hitta rätt ringar till bästa möjliga pris.

Glamira ring alegra

En klassisk men ändå unik förlovningsring med diamanter som gnistrar hela vägen in i hjärtat!

4/5

4 661 kr

Schalins ringar

Vacker palladium som sitter mjukt och skönt på fingret, perfekt för henne och honom!

5/5

Fr 6 549 kr

Diamantring i 18K guld

Diamanten gnistrar och det vita guldet blänker, skönhet och romantik.

4.5/5

17 999 kr

Roger

Det här är en maskulin ring som kan bäras solo eller tillsammans med andra ringar.

4/5

7 608 kr

Eternity

En ring med budskapet om att ni går härifrån och till resten av livet för evigt!

5/5

19 900 kr

Förlovningsringar för två eller för en?

I Sverige är normen att både hon och han bär ring när det blir förlovning men det här är ingen regel. Till att börja med ska du veta att en förlovningsring inte är en svensk sed. Det att ni byter ringar behöver inte betyda att ni lovar varandra att giftas. Förlovningsringen kan också stå för att ni känner att ni hör ihop.

Det krävs ingen särskild ceremoni och det går alldeles utmärkt att fria utan förlovningsring. Om budgeten är tajt kanske ni väljer en vacker ring till henne och sedan en ring till honom och henne till vigseln.

Viktigt att tänka på!

Om hon får en ring som hon vill fortsätta att bära kan det vara klokt att tänka på en matchande vigselring redan vid beställning av förlovningsringar. Vigselringen kan vara ett slätt band som hör ihop med förlovningsringen.

Om båda ringarna inte passar ihop blir hon ju tvungen att välja eller att flytta över förlovningsringen till höger hand då det blir vigsel.

Rätt storlek om du köper vigselring online

För att veta vilken storlek du behöver på din ring ska du mäta din fingerstorlek. Det kan du göra på lite olika sätt. Enklast är att ta en pappersbit och vira den runt fingret. Det är ringfingret på den vänstra handen som du ska mäta.

Märk med en penna var pappret möts, du kan göra samma sak med ett snöre. Nu kan du mäta papper eller snöre med linjal. Följande är den diameter du har i enlighet med omkretsen som du mäter upp i millimeter:

Omkrets i mmDiameter i mm
4715
4815,3
4915,6
5016
5116,2
5216,5
5316,9
5417,2
5517,5
5617,8
5718,1
5818,5
5918,8
6019,1
6119,4
6219,7
6320

Tänk på att dina fingrar kan vara smalare för att de är kalla och tvärtom. Det kan vara klokt att mäta några gånger i olika temperatur. Ännu säkrare kan vara att ta en ring som du är nöjd med och mäta hur stor den är.

Du kan skriva ut den här guiden och lägga din ring på pappret för att se. Alternativt kan du be en smyckesbutik online om att skicka ett ringmått till dig. Det gör de gratis och du får snabbt måttet som du kan använda hemma. Detta utan att förbinda dig till att köpa något.

Den vanligaste ringstorleken för kvinnor ligger på mellan 16,5 och 19. Men du ska inte chansa, mät först!

Guld, titan, silver eller kanske stål…

Det härliga med förlovningsringar är att du har så många val. Idag finns det billiga förlovningsringar av material som stål och silver. De ser inte billiga ut! De kan vara gjorda av unik design och kännas som helt perfekta som demonstration av er kärlek.

Det du ska komma ihåg är att guld, vitt guld, titan och andra ädla metaller är otroligt hållbara. De fortsätter att glittra och glänsa när barn och barnbarnsbarn vill se och prova. Det finns goda anledningar till varför så många väljer ädla metaller för förlovningsringar.

Populära val är:

 • Förlovningsringar av guld
 • Förlovningsringar av vitguld
 • Förlovningsringar av roseguld
 • Förlovningsringar av titan

Detsamma kan vi säga om stenar. Det är populärt med diamantförlovningsringar. Att sätta en äkta diamant i en silverring är möjligt men många tycker att det är lite märkligt. Ska det vara safir, diamant och andra äkta stenar ska det också vara ädelmetall.

Här får du känna efter. Kom ihåg att det är din förlovningsring. Om du älskar silver och inte tycker att det spelar någon roll om stenen är Swarovski eller äkta diamant kanske du lika gärna kan ha en billig förlovningsring. Var ärlig mot dig själv och kom ihåg att det är helt okej att känna att det ska vara en äkta ring för att det ska kännas förlovning.

Glöm inte komforten

I och med att ni antagligen vill bära era förlovningsringar varje dag måste de vara bekväma. Det betyder att det kan vara klokt att välja en modell som har en len och mjuk form mot fingret. Det är också viktigt att få rätt storlek för att det ska kännas bra att bära ringen.

En annan sak som du bör tänka på är ingens storlek och design. Om du inte är van vid att bära ringar kanske det känns lite konstigt med en stor ring. Om du har små händer kan det kännas bäst med en smalare förlovningsring. Detta särskilt om du tänker bygga på med en matchande vigselring.

Matcha förlovningsringar för henne och honom

Det finns ingen regel som säger att han måste ha en ring i vitt guld om hon har det. Däremot kan det vara fint att se att ringarna på något vis hör samman. Om det finns ett mönster som hänger ihop är det fint. Det går att få en förlovningsring för man att hänga ihop med hennes trots att de är ganska olika i stil och form.

Idag är det enkelt att matcha förlovningsringar för honom och henne och det särskilt när du ser på ringar online. Du får för det allra mesta fina förslag på en matchande ring för honom. Det behöver inte vara en ring som ser likadan ut men det går att se en trend.

När det gäller att få en förlovningsring och vigselring som passar ihop är det också rätt så enkelt att ordna. Antingen väljer du en ring som redan nu har en matchade vigselring att bygga på med. Eller så väljer du att få en specialtillverkad vigselring när det blir dags för bröllop.

I det fall att han inte bär förlovningsring utan väntar på själva vigseln kan det också vara fint med vigselringar som matchar. Det här är otroligt roligt att syssla med. Ta bara en titt på bilder online i en smyckesbutik för att se alla möjligheter!

30 frågor och svar om förlovningsringar

Låt oss se på några mycket vanliga frågor om förlovningsringar. Svaren kan hjälpa dig att hitta förlovningsringen som får era hjärtan att sjunga i kör.

 1. Hur fungerar förlovningsringar?

De fungerar som en signal om att något härligt har skett, ni har bekräftat er kärlek! Det går att byta ringar när ni vill och det behöver inte betyda att ni ska gifta er. Det går att överraska med en förlovningsring vid ett frieri eller att fria med en enkel ros. Det här är helt upp till er.

 1. Hur ska förlovningsringar se ut?

På senare år blir trenden med förlovningsringar med en sten, ofta diamant, allt vanligare. Men det är också vanligt med släta förlovningsringar, en för honom och en för henne. En förlovningsring herr är ofta en slät och lite tillbakalutad historia. För henne kan det dock vara vanligt med design som tar mer plats. Förlovningsringen kan också ha en design som gör att den passar perfekt ihop med en vigselring.

 1. Vad är skillnaden mellan förlovningsring av platina och guld?

Platina är dyrare och svårare att hitta än vitguld. Platina kan repas med tiden och måste då behandlas för att glansen ska bestå. Platinan är allergi vänligare än guld och kan ses som en prestige-metall för förlovningsringen.

 1. Kan man ha olika förlovningsringar?

Det går alldeles utmärkt. Det finns ingen särskild svensk tradition som gör gällande att han och hon ska ha samma typ av ring. Det handlar mer om hur ni känner för ringarna som ska symbolisera er kärlek. Det kan vara två unika förlovningsringar som ändå hör ihop!

 1. Hur mycket kostar förlovningsringar?

Du kan finna förlovningsringar för omkring tusenlappen och förlovningsringar som kostar som en ny bil, kanske mer. Vad priset blir beror på saker som metall, design och ädelstenar.

 1. Vem ska betala för förlovningsringar?

Om du ska fria som en överraskning med förlovningsring är det god ton att du köper den och inte ber om att få pengar för den efteråt. Om ni köper förlovningsringarna tillsammans kanske ni delar på kostnaden. Är det skottår kan hon välja att köpa förlovningsringarna. I andra länder är det mannen som av tradition köper förlovningsringen men i Sverige finns det inga sådana regler.

 1. Vilket material ska förlovningsringar vara gjorda av?

Det vanligaste är guld eller vitt guld. Men förlovningsringar kan också vara gjorda av dyrare metaller som platina och titan. Dessutom kan de här ringarna vara av ovanligare material som tungsten eller av metaller som silver och stål.

 1. Var kan man köpa förlovningsringar?

Du kan köpa förlovningsringar online såväl som i lokala butiker. Det finns guldsmeder som kan skräddarsy i enlighet med dina önskemål och det finns färdiga ringar som du kan beställa i rätt storlek och få hemskickat på några dagars tid. Du kan också köpa från utländska smyckesbutiker som Bluenile som levererar till Sverige.

 1. Var bär man förlovningsringen?

På vänster hands ringfinger eller där den passar bäst.

 1. Hur mäter man förlovningsringar?

Se tipsen för att mäta förlovningsringar här ovan. Du kan mäta med papper eller snöre eller jämföra en ring du har mot en utskrift.

 1. Hur lång tid tar det att beställa förlovningsringar?

Om du hittar något du tycker om online kan du ha din ring hemma efter en till två dagars tid. Om du ska lägga tid på att designa och beställa diamanter kan det ta lite längre tid. Populära guldsmeder som gör unika förlovningsringar kan också ha väntetid när de har mycket att göra.

 1. Vad gör man med gamla förlovningsringar?

Om det rör sig om ringar från ett förhållande som inte höll kan det vara klokt att sälja ringarna. Det går till exempel att sälja förlovningsringar av guld för att smälta ner dem. Om du tycker att det är svårt att skiljas från ringen kan du behålla den som ett minne. Men då får du vara försiktig med att inte såra någons känslor med detta minne.

 1. När började traditionen med förlovningsringar?

Traditionen att ge en ring vid förlovning kom igång någon gång på 1700-talet.

 1. Ska man fria med slät ring eller diamantring?

Traditionellt sett har svenskar förlovat sig med släta ringar men idag är det mycket populärt med förlovningsringar med diamanter. Det här beror en hel del på den som ska bära ringen och de drömmar och önskemål som finns.

 1. Vad är en solitär förlovningsring?

En solitärring har en sten och är en klassisk förlovningsring. Stenen är för det mesta en diamant men det går att byta detta mot annan sten med favoritfärg.

 1. Vad är en alliansring?

Alliansringen används för det mesta som vigselring men det händer också att den får tjäna som förlovningsring. Det är vanligt att man parar ihop en alliansring som vigselring då det redan finns en vacker förlovningsring som hon vill fortsätta bära.

 1. Kan jag designa en egen förlovningsring?

Det är klart att du kan! Det går att skapa unika förlovningsringar online med guldsmeder som ger dig verktyg för detta. Du får utgå från en viss typ av design men i slutändan får du ändå en ring som är unik för dig. Det här kan vara supersmart om du vill ha en förlovningsring för man som passar ihop med den som hon får och inte är så intresserad av de färdiga modellerna som presenteras i butiker.

 1. Hur vet jag att det är en äkta diamant i ringen?

Du ser på en förlovningsring i vitt guld med en gnistrande sten och blir helt förtrollad. Men är diamanten äkta? Det kommer den att vara när du handlar från en seriös butik som ger dig certifikat för diamanter som inkluderas i deras smycken.

 1. Hur görs förlovningsringar?

Förlovningsringar kan skapas för hand eller massproduceras. Det finns modeller som förvisso görs för hand men de formas i enlighet med ett mönster som sedan används för många andra ringar. Riktigt exklusiva förlovningsringar är hantverk från val av metall till insättning av ädelstenar. Det är guldsmeder som gör ringar.

En tillverkningsprocess kan se ut enligt följande:

 • En skiss skapas av designer och datorprogram används för att rita upp ringen
 • Det kan skapas en modell till exempel med 3D skrivare i ett plastmaterial
 • En form för ringen kan skapas
 • Ädelmetall smälts ner och får stelna i formen
 • Efterarbete med vissa effekter kan utföras som till exempel klorinfattning för diamanter och andra ädelstenar. Detta görs av en juvelfattare.

 

 1. Hur har ringar för förlovning förändrats?

Förlovningsringar har gått från att vara enklare än vigselringar till att bli mer som de amerikanska förlovningsringarna med dyra infattningar. Förlovning ringar kan idag vara otroligt spännande. Kanske finare än den vigselring som sedan väljs.

 1. Vilka förlovningsringar är på mode?

Förlovningsringar av vitguld är på mode och det särskilt med diamanter. Det är modernt med solitärringar med en enkel infattning av diamant såväl som banden med diamanter som går hela vägen runt fingret. Det är också på mode med unika förlovningsringar med helt egen design. En del kör på vintage och letar upp en gammal ring i en antikbutik.

Populära förlovningsringar för män är fortfarande släta. De kan ha intressanta färger. Det behöver inte vara en klassisk slät förlovningsring av guld. Det kan vara en ring av tungsten som är svart och glänser.

 1. Vilken är världens dyraste förlovningsring?

Det sägs att Elizabeth Taylor leder ligan av världens dyraste förlovningsringar. Den ring hon fick av Richard Burton ska ha kostat 8,8 miljoner dollar. Det var en diamantring med Asscher cut på 33.19 karat. Efter hennes död såldes denna ring på auktion till en anonym samlare någonstans i Asien.

Kändisars förlovningsringar är föremål för diskussion. Justin Biebers ring blev nyheter på TV4:

 

 1. Vem äger förlovningsringen vid skilsmässa?

Om det inte finns något villkor om att ringen som gavs vid förlovning eller vigsel ska vara enskild egendom tillhör den båda. Det betyder att den ska delas lika mellan de som skiljs då det blir bodelning.

Det finns dock en lag som säger att varje maka kan ta undan kläder och annat som varit för enskilt bruk i skälig utsträckning. Detta skulle kunna innefatta en förlovningsring. Men det beror på värdet. Om det är en dyr diamantring för förlovning kanske det inte går att hänvisa till denna lag.

 1. Vilka butiker säljer billiga förlovningsringar?

Det finns gott om butiker som säljer förlovningsringar online. Du kan hitta billiga alternativ som är fina och av ädelmetaller. Ta en titt på de stora kedjorna som har massproduktion men missa inte att unika guldsmeder också kan ge kampanjer och särskilda priser för sådant som annars hade varit mycket dyrare att köpa.

Det är smart att handla online. Om du är ute efter förlovningsringar i Stockholm men har svårt att nå staden blir det mycket enklare att köpa förlovningsring på nätet. Om det finns en särskild förlovningsring i Stockholm kan du ju få den skickad till dig med bud.

 1. Kan jag duscha med förlovningsringen?

Du kan duscha med en förlovningsring av vitt guld och andra ädelmetaller. Silverringar kan missfärgas och så finns ju risken för att du tappar ringen då du duschar. Det kan vara klokt att göra det till vana att plocka av ringen då du ska ta en dusch. Lägg den på ett säkert ställe!

 1. Kan jag simma med förlovningsring?

I en pool kan en förlovningsring av silver missfärgas. En förlovningsring av guld bör inte skadas av poolvatten men du vill ju inte att den åker av och landar någonstans på botten. Ännu värre blir det om du tappar förlovningsringen när du simmar i havet!

 1. Kan jag få ner priset på förlovningsringen?

Det kan vara möjligt. Håll utkik efter reor på smycken och fråga om det går att få en rabatt för förlovningsring av den guldsmed som du kontaktar. Det är alltid värt att fråga! Om du själv kan köpa diamant till förlovningsring kan det också vara något som gör att det totala priset blir lägre.

 1. Går det att ha på sig förlovningsring i säkerhetskollen på flygplatsen?

Det brukar inte krävas att du tar av dig din förlovningsring i kontrollen. Men om det börjar pipa och man inte kan komma fram till vad det är får du kanske lägga både ring och nycklar i en korg och testa igen.

 1. Vad är en förlovningsring för man?

Det är en ring som symboliserar er förlovning. En förlovningsring man tycker om som man är ofta något som skiljer sig en del från det som passar bra för henne. Det är inte sällan en slät ring som på något sätt passar ihop med ringen som hon får. Det behöver inte vara en förlovningsring av guld. En förlovningsring för herr kan vara av stål, silver, titan eller kanske tungsten.

 1. Måste en förlovningsring vara av guld?

Ringar för förlovning kan vara gjorda av valfri metall. Det är dock mycket vanligt med en förlovnings ring av guld, vitguld eller andra ädla metaller som platina.

20 spännande fakta om förlovningsringar

Det finns mycket att säga om förlovnings ringar och kanske är du nyfiken på lite historia och spännande anekdoter som har med denna ring att göra. Här är några intressanta fakta om ringen som betyder så mycket för den som får den och bär den.

 1. Paris Hiltons förlovningsring och stormen Katrina

Paris Hilton hade en riktigt dyr diamantring för förlovning men det hela slutade inte med äktenskap. Ringen har en diamant på 24 karat samt två större diamanter på varje sida. När stormen Katrina slog mot USA valde hon att sälja ringen för att ge pengarna som hjälp till de som drabbats.

 1. Sverige tar efter amerikanerna

I Sverige blir det mer och mer som i USA. Vi friar med en solitärring som har en diamant och sedan gifter vi oss med en slät alliansring. Solitärringen kan vara en förlovningsring av vitguld eller annan metall, men just den ljusa metallen är väldigt populär bland svenska kvinnor.

 1. Ringen ska vara på vänstra handens ringfinger

I Sverige ska en förlovningsring sitta på den vänstra handens ringfinger. Det är det samma som gäller för förlovningsringar för män. Traditionen kommer dock inte från Sverige. Den kommer från det antika Egypten där man trodde att det gick en ven från vänstra ringfingret till hjärtat.

Det fanns till och med en svensk lag på 1600-talet om att det var detta finger man skulle ha ringen på. Idag finns det ingen lag. Du kan ha din förlovningsring på fingret eller kanske i ett halsband om halsen om du känner för det!

 1. I Danmark är det tvärtom

I Danmark har man förlovningsringen på höger hand. Detta gäller också i Tyskland.

 1. Du kan spara 70 % på diamanter online

Det kan bli mycket billigare att köpa diamant till förlovningsring online. Det kan röra sig om priser som ligger hela 70 % under det du får i en vanlig smyckesbutik. Var bara noga med att köpa från en säker källa.

 1. En orm med rubiner

I det viktorianska England hade man en unik tradition för förlovningsringar. Där och då var det inne med ringar som såg ut som ormar. De hade rubiner som ögon. Detta var symbolik som skulle stå för evighet. Den eviga kärleken. Kan vara något att fundera på. Kanske skulle ni designa unika förlovningsringar som ser ut som ormar med gnistrande ögon…

 1. Platina är tyngre

Platina blir alltmer populärt. Det här är ett material som är tyngre än guld. Det väger omkring 60 % mer än 14 karat guld. Om du inte tycker att en vitguld förlovningsring är tung nog kanske det vita platinamaterialet blir ett bra val.

 1. Kändisar tycker om att göra egna ringar

Kändisar som tidigare sysslat med musik eller teater tycker om att ge sig in på smyckesdesign. Du kan till exempel köpa en Efva Attling förlovningsring som är slät med stenar eller har klassisk solitärdesign. Det kan dock bli ganska dyrt. Du betalar mer för namnet på ringen!

 1. Ringar för allergiska

Om du inte kan ha förlovningsringar av vitt guld eller gult guld för att du är allergisk kan lösningen finnas i andra metaller. Platina är ett val såväl som titan. Platina innehåller nästan inte någon annan metall och det är därför som detta brukar fungera för allergiker. Det finns lösningar som är minst lika vackra som guldet.

 1. Diamanterna kom under 1500-talet

Det var under 1500-talet som diamant förlovningsringar blev populära. Då började man sätta in denna vackra sten i förlovningsringen. Idag är det nästan ett måste med diamanter i förlovningsringar.

 1. Viktiga stämplar

Det finns vissa stämplar som är viktiga att hålla koll på när du ska köpa förlovningsring. En sådan stämpel är den som kallas för äkthetsstämpel. Den visar att ringen är gjord till exempel av 18K guld. Dessutom kan du vilja få ansvarsstämpel som visar att diamanter har tagits fram och hanterats på ett etiskt sätt.

 1. Förlovningsringar kan vara mycket dyra

Det är inte ovanligt att lägga omkring 20 000 kronor på förlovningsringarna. Det finns till och med traditioner som säger att du ska lägga omkring två månadslöner på förlovningsringarna. Det finns förstås ringar som kostar mycket mer än så och tvärtom.

 1. En österrikisk tradition

Det finns de som menar att förlovningsringen kom till i Österrike. Detta ska ha skett år 1477 få en hertig landet gav sin fru en förlovningsring av guld med en diamant. Detta skulle vara en symbol för kärlek och förlovningsringen som koncept var därmed född.

 1. Diamanten står för osårbarhet

Ordet diamant kommer från grekiskans ord för damant. Det betyder osårbart. Här har vi kopplingen till att diamanten har blivit så vanligt förekommande i förlovningsringar. Diamanten står för kärlek som aldrig kan förstöras.

 1. Bästa materialet för ringens stomme

Det finns material som är särskilt bra för ringens stomme. Dessa är guld, platina, vitguld, rödguld såväl som palladium. Det är vanligt med legeringar det vill säga blandningar. Och du kan hitta förlovningsringar av 18 eller 15 karat guld som innehåller både vitt och gult guld.

 1. När det är svårt att göra sig av med gamla förlovningsringar

När förlovningsringar är gamla och inte längre används som tidigare kan det kännas svårt att göra sig av med dessa. En lösning som kan fungera för par som vill göra nya förlovningsringar såväl som för singlar som vill glömma bort det som varit är att smälta och skapa nytt. Då är den gamla förlovningsringen ändå med på ett hörn men det blir en ny och fräsch design.

 1. Tjocklek skvallrar om kvalitet

Ringens tjocklek kommer att avslöja hur hög kvalitet den håller. En ring som har en höjd på mellan 1.4 och 1.6 och en bredd som ligger på omkring 2 mm har goda förutsättningar. Det är klart att det kan finnas önskemål om en tunn förlovningsring men tänk på att den med tiden kan börja se annorlunda ut. Tunna ringar kan vrida sig och faktiskt också gå sönder om du nöter ständigt på ringen.

Det finns ett annat tecken som kan tyda på att ringen inte är särskilt hållbar. Om du ser att insidan är liksom urgröpt kan det vara en ring du helst undviker. Den kan hålla lägre kvalitet än en ring som är mera massiv i sin design.

 1. Förlovningsringar är inte en del av samboegendom

När det blir bodelning då de som tidigare varit sambo flyttar isär kommer förlovningsringar inte att ingå i det som benämns som samboegendom. Om du har fått en förlovningsring av en sambo kan du alltså fortsatt behålla den i det tillfälle att ni flyttar isär.

 1. Alla hjärtans dag

Det är många som friar på alla hjärtans dag och det är guldsmeder och smyckesbutiker medvetna om. Inför denna dag förbereder man sig med fler ringar då det kan bli tal om tusentals frierier bara i Sverige.

 1. Hur många guldsmeder i Stockholm?

Bara i Stockholm finner du över 147 guldsmeder. Det är med andra ord mycket lätt att få fatt i originella ringar i Stockholm! Om du söker efter förlovningsringar från en Stockholm butik ska du dock tänka på att många av butikerna är precis samma som i hela landet. Du kan med andra ord beställa direkt online och måste inte ta dig till staden för att få fatt i en viss ring.