Smycken ordlista


Inom smyckesvärlden finns det en hel del uttryck som du kanske inte har full koll på. Här är en ordlista för smycken som kan hjälpa dig att förstå vad det är som sägs i webbutiker och i artiklar som smycken.

 

AGS

American Gem Society är en förening som har funnits sedan 1934. Föreningen ger certifikat till folk som jobbar med smycken på olika sätt och ger också certifikat för diamanter via AGSL.

Akoyapärlor

De finaste odlade pärlorna är Akoyapärlor som odlas i Japan och i Kina. Det här är vita pärlor som kan ha inslag av rosa.

Ametist

Det här är mineralkvarts med purpurfärg. Ametisten står för renhet och kyskhet och är vanligt förekommande inom smyckeskonsten.

Baguett

När en ädelsten slipas i rektangulär form kallas det för baguett.

Barockpärla

Det här är en pärla som inte har en jämn rund form. Den kan till exempel se ut som en droppe.

Berlock

Du hänger en berlock på smycken. Den hänger för det mesta på ett armband. Berlocker för halsband kallas normalt sett för hängen.

Briljant eller brilliant

Det här är uttrycket som används för diamanter som slipats med fasett. Fasettslipningen ger en massa glitter och den är mycket viktig för hur stenen kommer att uppfattas i ett smycke.

Brissur

När bakstycket på ett örhänge fälls ner för att öppna örhänget kallas det för brissur. Det ger god luftighet och anses också säkrare till exempel för örhängen till barn.

Cabochon

En ädelsten med cabochonyta har en välvd yta.

Carat eller karat

Ädelstenens vikt anges som carat eller karat. 1 karat är samma sak som 0,2 gram.

Chatong

Den lilla kronan eller klon som man kan sätta en ädelsten i. Mycket vanligt för diamantringar.

Choker

Ett halsband som sitter tätt runt halsen. Normalstorleken ligger på omkring 40 cm.

Clips

Örhängen som inte kräver hål i öronen.

Creoler

Tjockare ringar som örhängen.

Diamant

Mycket hård typ av kol. Ordet diamant kommer från grekiskans adamas som betyder oövervinnelig.

Diamanterad

När delar av en kedja har slipats så att de glittrar som diamanter.

Fasettslipad

När en ädelsten är slipad med flera plana ytor ger det ett särskilt glitter. Detta kallas för fasettslipning. Det här är också en slipning som kan användas på metallkedjor för att ge glittrande effekt.

Fyra C

Diamanter klassas i enlighet med fyra C, carat, color (färg), clarity (renheten) samt cut (slipningen).

GIA

Gemological Institute of America är ett institut som jobbar oberoende av butiker och säljare. De certifierar diamanter och ger mått som det går att lita på.

Gravyr

Är samma sak som inskription i ett smycke. Den kan skapas med borrning, genom att snida eller fila, eller med en stämpel.

Gult guld

Guld är normalt sett alltid gult. Men du finner även rött guld, vitt guld och rosa guld som är varianter av den normala färgnyansen på metallen.

Hänge

Ett smycke som hänger runt halsen på en kedja är ett hänge.

IGI

International Gemological Institute är en organisation med gemmologer och tekniker som jobbar på olika lagg runtom i världen. De utför analyser och utbildar gemmologer.

Kuddslipning

En kuddslipad diamant har runda hörn. Den har också större ytor som ärr öppna. Du finner kuddslipade diamanter som är fyrkantiga såväl som rektangulära.

Legering

För att kunna göra smycken av silver och guld blandar man i andra metaller som koppar för att få rätt hårdhet. Detta kallas för legering.

Läkringar

Ringar som används som första örhänge för att hålet ska läka på ett bra sätt.

Mattborstat

Metall kan mattborstas för att få en matt effekt som påminner lite om siden.

Myntpärla

Det här är en pärla som har samma form som ett mynt. Platt och rund.

Månadssten

Det finns en sten som associeras med varje månad. Januaris sten är granat, februaris ametist och så vidare.

Nickel

Det är vanligt med metallen nickel i legeringar. Om du har nickelallergi är det viktigt att kontrollera om legeringen i smycken innehåller nickel.

Prinsesslipning

Den vanligaste typen av slipning för förlovningsringar och vigselringar. Prinsess slipning passar bra för fyrkantiga och rektangulära former.

Sterlingsilver

Sterlingsilver består av 92,5 procent silver, det brukar stå 925 stämplat på detta silver. Det är den finaste formen av silver som finns och används för smycken såväl som för dekorationer som ljusstakar.