Exklusiva armband – Guide till det perfekta armbandet!

Läs detta innan du köper ett armband. Med lite eftertanke kan du finna smycket som blir en alldeles särskild klenod. Detta är viktigt oavsett om du är på jakt efter något till dig själv eller om du vill överraska någon med ett vackert smycke.

Armband är smycken som passar nästan alla tillfällen. Det är bara då du inte kan ha något i vägen på din handled som du inte kan ha detta smycke på dig. Annars är det fritt fram att hämta inspirationen från höger och vänster hand.

Det finns inga särskilda regler för hur armband ska bäras. Detta beror helt och hållet på design. Du kan till och med bära flera armbandslänkar tillsammans för att skapa en unik effekt. Ett exklusivt armband är ett smycke som är lite mer.


Olika typer av exklusiva armband

Men vad är det som gör att ett armbandssmycke kan ses som exklusivt medan ett annat är tämligen mediokert? Det här är faktiskt en fråga som kan ha lite olika svar beroende på vem du ställer den till. Men vi kan nog alla komma överens om att handgjorda armband med ädelstenar är något utöver det vanliga.

Ett exklusivt armband kan vara gjort av:

 • Silver
 • Guld
 • Titan
 • Tungsten
 • Koppar

När metallen inte är guld eller silver är det inte ovanligt att det görs en plätering med äkta metall. Det är viktigt att du tar reda på om smycket är äkta och exklusivt hela vägen igenom eller om det bara är överdraget som är av guld eller silver.

Inte för att armbandet blir mindre fint på grund av pläteringen. Men det kan till exempel vara bra att tänka på att pläteringar slits snabbare och då kan metallen som finns under snart sticka fram.


Ädelstenar som gnistrar

Exklusiva smycken har inte sällan ädelstenar. Ett äkta diamantarmband kan se ut på olika sätt. Tennisarmbandet är en klassiker som kan passa bra som förlovningspresent såväl som gåva till dotter eller väninna.

När ädelstenar är med i smycket ska de ha certifikat. Det kan förstås vara så att stenarna är Swarovski. Men även detta bör bevisas med dokument. Ädlare stenar betyder ett dyrare armband. Det är svårt att komma ifrån. Men ädelstenar behåller ju sitt värde. Särskilt när du kan bevisa att de är vad de är.


Olika typer av armband

Det finns en rad olika typer av armband. Alla kan inte ses som exklusiva. Men även enklare material som läder kan ha olika grader. Ju finare materialet och designen är, desto exklusivare är smycket. Här är några vanliga typer av armband:

Guldarmband – Armband som är gjorda av guld kan ha klassisk guldfärg eller vara i vitt guld. Det finns också rosé-guld.

Silverarmband – Armband av silver helt enkelt!

Tennisarmband – Det klassiska förlovningsarmbandet med en diamant, eller Swarovski, i varje länk. Kan vara gjort av guld eller silver.

Charmsarmband – Det här armbandet är till för att hänga på berlocker på. Charmarmband bygger man på. Du börjar med en eller två berlocker och köper sedan till fler tills du har ordentligt skrammel omkring handleden.

Öppna armband – Det här är ett armband utan lås med en öppning som gör det möjligt att trä armbandet över handen. Det öppna armbandet går att justera och är det perfekta valet som smyckespresent då du inte behöver veta storlek på handled.

Diamantarmband – Precis som namnet antyder har detta armband inslag av diamanter. Beroende på design kan de sitta inuti länkar, som i tennisarmbandet, eller finnas i hängen på armbandet.

Pärlarmband – Armband med pärlor kan bestå av en länk med runda pärlor eller med ojämna former. Det finns fabrikstillverkade armband med pärlor och mer exklusiva varianter med äkta pärlor i olika färgnyanser.

 

6 frågor och svar om armband

Här är några vanliga frågor om armband och givetvis också svaren på frågorna!

 1. Finns det armband för straighta män?

Njae, det finns inte direkt armband som är till för en särskild läggning. Idag är det mycket vanligt att män bär armband så det här är inte en symbol för straight eller gay. Men armband för män är ofta lite mer kraftfulla än de som är för kvinnor. Det är också vanligt med inslag av läder i männens armbandsdesign.

 1. Vilken hand ska man ha armbandet på?

Kvinnor kan ha armbandet på valfri handled. Män har ofta armbandet på den svagare armens handled. Det är också praktiskt och smart för kvinnor att göra samma sak. Om du är högerhänt och har armbandet på höger sida så riskerar det ju att utsättas för mer slitage än om det hade suttit på vänster sida.

 1. Vad betyder en dröm om ett guldarmband?

Att drömma om ett guldarmband kan vara en fin sak. Drömmen kan symbolisera din status och rikedom. Eller så handlar den om något som är viktigt för dig. Det kan också handla om din emotionella rikedom. När du drömmer om smycken kan det vara så att du helt enkelt går och tänker på att du skulle vilja ha ett!

 1. Hur många armband kan man ha samtidigt?

Hur många som helst! Tunna länkar kan läggas vid varandra på ett fint sätt. Hur många som ser snyggt ut beror på stil, eventuella charms och vad du själv tycker är fint.

 1. Finns det armband för nickelallergiker?

Det går alltid att välja armband av material som innehåller minimalt med nickel. Många är mindre känsliga i huden på armar och vid handleder än i öronen. På grund av detta är det ofta så att nickelallergiker som inte kan ha guldörhängen i öronen ändå kan ha guldarmband på sig.

 1. Kan man ha klocka och armband tillsammans?

Det är klart att du kan det! Det du ska tänka på är att klockan och armbandet bör passa bra ihop.

 

Fakta om armband

Det finns mycket spännande att säga om armbandet som smycke och symbol. Det är svårt att säga precis när folk började smycka sig med armband. En del menar att det var de gamla egyptierna som var först.

En vänskapssymbol – Armbandet ses som en form av vänskapssymbol. Det finns regelrätta vänskapsarmband som vänner kan ge varandra. Armbandet är också en symbol av kärlek och det kan ges till en partner, barn eller förälder som present.

Armringar i Indien – I Indien är så kallade bangles, eller armringar som har en hårdare form, ett måste för gifta kvinnor. Smycket ingår i brudsmyckena.

Inför den viktorianska förlovningen – Under den Viktorianska tiden var det inte ovanligt att män gav armband som förlovningspresent till sina blivande brudar. Hon bar armbandet från förlovningen och fram till bröllopsdagen.

Armbandet avslöjar en hel del om dig – Ditt armband säger en hel del om dig. Det kan avslöja saker som smak såväl som ekonomi.

Charmarmband – Om charmarmbandet finns det mycket spännande att säga. Det här armbandet har traditionellt setts som god lycka. Det kan vara gjort av olika material men är oftast av silver eller guld. Urtida charmarmband hade berlocker av lera och djurben. Men idag görs även dessa av ädla metaller och kan också ha inslag av ädla stenar.

Det finns till och med charmberlocker av elfenben som har hittats i Tyskland i arkeologiska utgrävningar. Många kulturer har sett den här typen av armband som symbol för religionen som utövats. I det romerska riket brukade kristna personer gömma fiskberlocker på sin kropp för att kunna identifiera sig som kristna till andra.

Drottning Viktoria startade charmarmbandstrenden – Drottning Viktoria var mycket viktig för trenden med berlocker på armband. Hon brukade ofta bära charmarmband och gav också bort dessa mot gåvor. Under hennes tid började Tiffany and Co med sina charmsmycken.