Exklusiva halsband – Guide till halsband som är lite mer

Här kan du läsa mer om exklusiva halsband och framförallt om hur du finner smycket som gör ditt liv så mycket vackrare. Det finns många fördelar med halsbandet som smycke. Det passar i stort sett i alla sammanhang och är en supersmart smyckespresent. Här behöver du ju inte veta så mycket mer än smak och preferens vad gäller metall och ädelstenar.

Ett exklusivt halsband är inget som du köper var och varannan dag. Det här är ett smycke som kanske ska symbolisera den viktigaste dagen i ditt liv. Då är det väl värt att lägga några minuter på denna halsbandsguide som tar upp frågorna du bör ställa dig. Frågorna som hjälper dig till ett bättre köp!

Vi börjar med att utröna vad ett exklusivt halsband är. Om du ska imponera eller helt enkelt vill köpa ett smycke som blir till arvgods i framtiden gäller det att du förstår vad som kan räknas som exklusivt…

Vad är ett exklusivt halsband?

När du söker efter ett halsband som är exklusivt är det antagligen så att du vill ha något som är annorlunda. Det handlar kanske om en morgongåva eller ett smycke som ska symbolisera en viktig tid i ditt liv.

Det kan också vara så att du vill investera i ett lite dyrare smycke. Guld, diamanter och andra ädla stenar behåller sitt värde och kan ibland till och med gå upp i värde. Det är fortfarande så att folk ser smycken som en form av sparande och investering för framtiden.

Här är några viktiga egenskaper som ett exklusivt smycke bör ha:

 • Det kommer att behållas och kanske skickas vidare till barn och barnbarn
 • Det är attraktivt på ett tidlöst sätt
 • Det påminner om något fint som till exempel förlovning, vigsel, lång vänskap, barn och mer
 • Det har design med mycket hög kvalitet
 • Det känns unikt

Ett exklusivt smycke kan vara handgjort men behöver inte vara det. Det finns smyckesdesigners som ger ut serier med flera kopior av varje modell som fortfarande anses vara unika. Betänk att en designer kan sälja sina smycken i många olika länder. Om det bara är du och tio till som har samma halsband i Sverige är det minst sagt ett personligt smycke.

Men det kan också finnas anledning till att få ett halsband specialtillverkat. Det är spännande och ger dig enorm frihet vad gäller stil, material och allt annat.

Ett specialdesignat halsband

För att få ett halsband som ingen annan har kan du vända dig till en smyckesmed som jobbar med unika beställningar. Du får då använda en mall som kan finnas online eller så kommer du tillsammans med designer att ta fram ritningen för ditt smycke.

Det vanligaste är att man jobbar med färdiga mallar som sedan förändras i enlighet med dina önskemål. Du kan till exempel välja mellan halsband som ligger tätt mot halsen eller mot modeller som hänger långt ner över bröstet.

Du kan också tala om vilka inslag av ädelstenar som du vill ha. Det går ju även att putsa och påverka ädla material för att få fram effekter. Ett guldhalsband som är slipat kan faktiskt glittra på ett sätt som får det att verka som att det rör sig om ett diamanthalsband!

När du ska ge bort ett halsband

Det här är som sagt ett smycke som fungerar mycket bra som present. Det är ju sällan så att storleken inte kommer att passa. När det gäller ett chokerhalsband brukar det vara så att det går att justera så att det kommer att passa olika halsstorlek.

Men det finns ändå vissa saker som du vill tänka på när du ska ge bort ett exklusivt halsband som en alldeles särskild present:

Smak och stil – Då du ger bort ett halsband som present är det viktigt att du betänker hur personen som ska få det tycker om att smycka sig. Du får många ledtrådar genom att helt enkelt kika på hur personen smyckar sig till vardags och till fest. Om du aldrig ser personen med kortare halsband kan du fråga varför. Kanske är det äntligen dags för att bländande pärlhalsband som ligger alldeles vid halsslutet.

Halsbandets bekvämlighet – Halsband ska vara bekväma. Design kan vara häftig och iögonfallande men den får inte bli obekväm. Tänk alltid på hur metallen är formad och hur den kommer att kännas mot huden. Om halsbandet inte är lent och mysigt att ha på sig finns risken för att det kommer att få vara fint för sig själv i presentasken för all framtid.

Eventuell matchning med andra smycken – Det kan också vara klokt att betänka andra smycken. Om hon redan har ett par vackra safirörhängen kanske det är dags med ett halsband med samma ädelsten för att förstärka effekten. När du märker att ett annat smycke är favoriten och hela tiden bärs kan ett exklusivt halsband som matchar bli en otroligt genomtänkt present. En säker överraskning kan man säga.

Tungt eller lätt – Det här är också en viktig punkt. En del tycker om tyngre smycken som tar upp mycket plats. Andra tycker att det här är jobbigt. Nätt kan vara fint men av vissa anses som tråkigt. Forska lite i personens preferenser vad gäller tyngd och storlek på smycken för att välja rätt typ av halsband.

Var kan du köpa exklusiva halsband?

Nätet har många goda alternativ för dig som är ute efter ett unikt halsband. Dels kan du besöka Sveriges kända smyckeskedjor som visar upp sitt utbud på sina hemsidor. Och dels kan du hitta smyckesdesigners som jobbar i mycket mindre skala.

Det bästa med halsband online är att du snabbt hittar den stil och design som du vill ha. Det går ju fort att bläddra i butiker. Om du ser en kändis med diamanthalsband som gör dig alldeles vild är det ju bara att söka på stilen.

Om ingen butik har ett färdigt halsband av samma slag hittar du snabbt en designer som kan skapa det. Svenska smyckesdesigners finns tillgängliga online. Det betyder att du inte måste förlita dig på den butik som finns lokalt nära dig.

Köpa smycken från andra länder

I princip är det inte svårt att beställa exklusiva smycken från andra länder. Du kan ju köpa halsband online från webbutiker som är välkända och säkra. Men du ska då vara medveten om regler för att handla så dyra föremål från andra länder.

Du kommer att få betala tull såväl som skatt på smycket. Det kanske det är värt om du får ett mycket bra pris och finner ett exklusivt halsband som inte finns någon annanstans. Men tänk bara på att räkna på hela kostnaden då du väljer att beställa från ett annat land via en sajt online.

Vad kommer halsbandet att kosta?

Unik och speciell design kostar normalt sett lite mer än enklare smycken. Men det betyder inte att du måste räkna med en förmögenhet för ett finare halsband. Du kan mycket väl finna något som känns precis rätt för omkring tusenlappen.

Sedan kan priset stiga om du vill att halsbandet ska vara gjort av guld, ha diamanter, safirer och andra inslag. Det finns kända designers som tar mer betalt för att de gör smycken för hand och är just kända.

Om du tycker att det känns särskilt och fint att ha ett smycke från en viss designer kanske det är värt att betala mer för detta. Men ett tips är att alltid gå på smyckets utseende först. Även om en viss smyckeskonstnärs alster i framtiden kommer att bli värda mer är det inget som hjälper då du inte vill ha halsbandet på dig för att det inte känns snyggt.

Jämför priser och beakta möjligheten att skapa ett eget halsband via en skicklig smyckesmed. Då ska du se till att ha gott om tid på dig. Det gäller att beställa det unika halsbandet i god tid så att det kommer att vara redo till ett särskilt tillfälle som då det blir dags för morgongåva.

Vilka risker finns med att köpa halsband online?

Om du köper halsband online från en erkänd svensk webbutik finns det inte många risker. Den största är då att du väljer en design som du sedan inte blir nöjd med. Då bör du kunna byta halsbandet. Men köp online innebär alltid vissa risker och de är bra att vara medveten om innan du beställer.

Risken att bli lurad – Välj en svensk webbutik eller en internationell butik med gott rykte. Köp inte dyra smycken från sajter eller privatpersoner som verkar minst sagt skumma.

Risken att inte bli nöjd – Du kan inte prova halsbandet då du köper det online. Men bilder och film bör ge dig en god uppfattning om hur det ser ut. Trots detta finns alltid risken för att du till exempel upplever att safirerna var ljusare än på bilden eller att halsbandet borde hänga längre ner.

Risken att inte få smycket i tid – Innan du beställer ska du ta en titt på när leveransen sker och hur snabb den är. Om morgongåvan eller festen där du vill ha det unika halsbandet är nästa helg kanske du inte har tid att vänta en vecka på leverans.

Risken för stöld – Var noga med att leveransen av ett dyrt smycke görs på rätt sätt. Butiken som säljer bör ha goda rutiner för leveranser så att du inte riskerar att bli av med smycket innan det ens når dig!

Det är som väl är mycket säkert att handla halsband online. Svenskar är vana vid att handla online, nästan alla gör det. Det innebär att du säkert är väl insatt i hur du ska genomföra säkra betalningar och vad som kan anses vara en säker webbutik. Men tänk ändå ett varv till. Ett dyrt smycke är inte samma sak som att beställa en bok online!

 

10 frågor och svar om halsband

Här är några vanliga frågor om halsband som kan vara av intresse att se på när du funderar på att köpa ett dyrare halsband till dig själv eller som present.

 1. När kan barn börja ha halsband?

Om du vill köpa ett exklusivt halsband till ett barn bör du beakta barnsäkerhet. Det är klart att man kan köpa smycken till små barn som inte kommer att bära dessa förrän de blir äldre. Men även om ett barn i skolåldern kan ha halsband på sig kan det vara för tidigt att ta ansvar för att dyrare guldhalsband eller diamanthalsband.

 1. Vilket halsband till klänning?

Det här beror helt på klänningsmodellen. Om halsen är öppen kan det vara fint med ett halsband som ligger perfekt i ring med klänningens öppning. Höga nackar kan ge skäl till långa halsband som ligger längre ner på bröstet och kanske hela vägen ner till magen. Tänk också på färg på klänning och färg på halsband. Silver och vitt guld kan vara en fin effekt mot svart medan rött och gula guldnyanser kan stämma bra ihop.

 1. Vad är ett choker halsband?

Choke betyder att strypa på engelska, men ett chokerhalsband ska inte strypa dig! Det sitter så tätt som går utan att du börjar uppleva andnöd.

 1. Hur kan man rengöra halsband?

Varje halsband ska rengöras i enlighet med form och material. Silver kan putsas men var försiktig med ihåligheter där puts kan fastna och samla smuts. Följ instruktionerna för det smycke som du köper.

 1. Kan man duscha med halsband?

Det går ofta bra. Det du ska vara försiktig med är halsband som lätt kan åka av om du tvålar in dig omkring halsbandets lås. Tunnare halsband riskerar ju att åka ut med badvattnet.

 1. Hur mäter man halsband?

Halsband brukar mätas och anges i centimeter. Då mäter man från varje sida på låset. Det kan ha en extra del som gör det möjligt att anpassa längden med några centimeter.

 1. Vilka halsband passar män?

Män väljer ofta halsband med lite mer tyngd som till exempel halsband av tungsten. Men guld och silver är också klassiska material för halsband för män. Det är ovanligare att se män bära halsband i chokerstil som har smyckats med diamanter och safirer. Fast idag är valet mycket fritt. Dagens mode ger stort utrymme för män som vill använda halsband som traditionellt sett har ansetts vara kvinnliga i sin karaktär.

 1. Hur ska halsband förvaras?

De bör förvaras på en plats där det inte finns andra smycken. Smycken som ligger tillsammans kan skada varandra. Dyra halsband kanske bör låsas in i kassaskåp. De ska åtminstone finnas på en plats där små barn som vill leka vuxna och tjuvar inte kommer åt.

 1. Hur vet man om diamanhalsband är äkta?

Diamanterna ska komma med certifikat. Det gör de då du köper ditt diamanthalsband från en seriös juvelerare eller smyckesbutik. Det går också att kontrollera om diamanter är äkta genom att ta med halsbandet till en smyckesdesigner som kan kontrollera med lupp.

 1. Kan man bära flera halsband samtidigt?

Om du vill ge bort ett exklusivt halsband till en person som alltid tycks ha en viss länk på sig kanske du ställer den här frågan. Det är klart att man kan ha flera halsband på sig men då bör de ha en stil som passar. Olika metaller och en massa olika inslag av berlocker och hängen kan ge en rörig känsla. Dessutom kan berlocker som slår emot varandra leda till repor.

 

Fakta om halsband

Det finns mycket spännande att veta om halsband. Smycket har en lång historia och tycks ha funnits lika länge som människor har klivit omkring på planeten. Här är några spännande halsbandsfakta som du kanske inte kände till…

Rekordhalsband – År 2013 landade diamanthalsbandet L’Incomparable i Guiness rekordbok. Det blev värderat till 55 miljoner dollar och tog därmed titeln som världens dyraste halsband. Halsbandet har världens största felfria diamant samt 90 ädelstenar.

Olika typer av halsband – Det finns en rad olika typer av halsband. Några som du bör känna till är:

 • Operahalsband – Det här är långt och hänger ner över bröstbenet.
 • Haklapphalsband – Det här är ett stort halsband som ofta är vävt. Det hänger ner över hals och bröst liksom en haklapp.
 • Princesshalsband –  Ligger mellan matinéhalsband och chokerhalsband. Det brukar vara omkring 50 cm långt.
 • Matinéhalsband – Detta halsband ligger på en längd på omkring 60 cm, ibland mer.
 • Chokerhalsband – En choker sitter mycket högt upp på halsen.
 • Rephalsband – Kallas också för Sautoir och är längre än operahalsbandet som hänger långt ner över bröstbenet.
 • Hajtandshalsband – Det här är en typ av halsband som fästs med en hajtand därav namnet.
 • Uniformshalsband – Ett propert halsband som är enhetligt. Det har pärlor och ser mycket jämnt och balanserat ut.
 • Diabeteshalsband – Det här är ett smycke som visar att en person har diabetes och som därmed signalerar till andra vad det är frågan om när något händer.

Historiska halsband – I Assyrien var det vanligt att både män och kvinnor bar halsband. De var ofta flerradiga och rätt så tunga. I Italien använde man sig historiskt sett av råguld för att skapa vackra halsband.