Exklusiva klockor – Hitta en lyxig klocka!

En exklusiv och lyxig klocka är en klenod och ett nöje att bära. Läs den här guiden innan du köper din klocka och säkra dig om att du har hittat rätt. Oavsett om det handlar om ett armbandsur till dig själv eller en examenspresent är det viktigt att betänka klockans olika egenskaper.

När det är dags att köpa en riktigt klocka kan det innebära att du vill få ett ur som du kan dyka med eller att det ska vara ett smycke som passar din stil och personlighet. Det kan också vara en kombination. Idag finns det exklusiva klockor som är sportiga såväl som eleganta.

Vi börjar med att reda ut begreppen

Det finns en massa spännande uttryck som har med klockor att göra. Om du inte är så insatt i vad saker som 10 ATM och kronograf betyder kan du missa vad en viss klockmodell har att erbjuda. Här är några termer som du bör vara insatt i för att välja rätt klocka.

Alarmfunktion och multialarm

Ett vanligt alarm kan gå igång en gång per dag. Med multialarm kan du få klockan att larma dig flera gånger per dag. Mycket bra om du vill att ditt ur också ska fungera som väckarklocka.

Analog klocka

Det här är en klassisk klocka som har en urtavla och normalt sett tre visare för timme, minut och sekund.

ATM

ATM är värdet som beskriver atmosfärens tryck. I klocksammanhang används det här värdet för att tala om vilket vattentryck klockan klarar av. Man mäter i meter och du ska lägga till en nolla. 10 ATM betyder att du kan dyka ner på 100 meters djup med klockan utan att den skadas av trycket. På svenska säger vi ATÖ men det vanligaste är att man använder den engelska förkortningen för det vattendjup som klockan kommer att klara av.

Automatisk klocka

En automatisk klocka har inte batterier. Den ska istället dras upp med en skruv. Det här uret är mycket gammalt och tillverkas fortfarande trots att det kan verka lättare att använda en batteridriven variant.

Barometer eller barograf

En barometer mäter lufttryck. Med barograf kan man få fram värden för lufttrycket under det senaste dygnet. Med barometer kan du mäta höjd över havet och det kan kanske komma till nytta om du sysslar med olika former av flygning som hobby.

Klockhus eller boett

I klockhuset eller boetten sitter glaset, urverket och kronan för att dra upp klockan.

Datumfunktion

Armbandsur kan också ha datumfunktion. Då visar klockan dagens datum med en siffra på urtavlan eller digitalt.

Dykarur

Det här är den typ av klocka som du ska välja om du behöver en klocka som klarar vatten och djup. Vatten tar sig inte in i klockan och uret kan också användas för att hålla koll på tiden som du lägger på en dykning.

Kronograf

Det här är en stoppfunktion för att mäta tid. Perfekt när du ska mäta race av olika slag.

Mineralglas

Mycket reptåligt glas.

Safirglas

Bästa glaset mot repor. Ett bra val om du vill att ytan på klockans glas ska förbli fint.

Siffrorna på klockan

Det kan vara romerska siffror som är linjer eller arabiska siffror som är 1,2,3 och så vidare.

Självuppdragande

Klockan dras upp av sig själv och fortsätter att gå trots att du är glömsk.

Stainless steel

Samma sak som rostfritt stål. Kan vara bra med en botten av rostfritt stål om du vill att klockan ska klara vatten bättre.

Vad vill du få ut av din klocka?

Det här är en fråga som du måste ställa dig då du ska köpa ett ur. Ofta är det ju så att vi köper klockor som presenter. Då är syftet att glädja en annan person. Det gör vi bäst genom att ge bort något som verkligen uppskattas.

Eftersom smaken kan vara rätt så delad när det kommer till design av exklusiva smycken och klockor är det klokt att se till att det går att byta uret. Då kan den som får presenten välja rätt stil om det skulle bli fel.

Det är klart att det kan vara så att du är väl medveten om vilken klocka en person vill ha. Det kanske rör sig om en modell som inte längre finns. Om du ska köpa en exklusiv begagnad klocka får du ingen garanti. Men det gör du bara då du är helt säker på att det rör sig om rätt modell och design.

Klockor för vardagen

När du ska välja en exklusiv klocka som du ska bära till vardags finns det flera saker att tänka på. Förutom att du vill ha ett ur som sitter som det ska kan du tänka på att:

  • Klockan bör vara enkel att ta på och av
  • Den ska ha en stil och färg som matchar sina kläder och andra accessoarer
  • Den bör ha en form som inte stör i ditt arbete
  • Den ska klara din vardag och eventuellt ha ett glas som är extra reptåligt

Vardagsklockor måste inte vara tråkiga. Men de behöver inte ha samma effekt som uren som vi helst använder till särskilda tillfällen. Fast det händer ganska ofta att personer använder samma klocka till vardags och till fest. En fin design gör detta möjligt.

Glöm inte bort att det finns klockor som man lätt byter band på. Dessa är enklare att variera med och de kan passa både vardag och fest.

När det är viktigt med variation

Om du ser klockan som ett smycke kan du ha flera. Då kan det vara extra roligt med variation. Satsa på ovanliga modeller såväl som sådant som alltid fungerar. Med fler klockor kan du alltid matcha rätt. Du kan ha modeller som ser ut som smycken med blänkande armband och sportvarianter som känns helt rätt när du är ute och seglar, promenerar eller gör annat sportigt.

Få mer inspiration

Kanske vet du redan nu vilken klocka du drömmer om. Men om du inte gör det ska du inte missa all inspiration du kan få online. Om du inte vet var du ska börja kan du använda följande knep:

Gå på färg – Sök efter klockor som har din favoritfärg och upptäck ny design som du inte har stött på förr.

Välj material – Leta efter klockor av guld eller kanske med sammetsband. Det finns klockor av allt från gummi till trä. Det är bara att söka på nätet för att få mer inspiration och hitta rätt.

Börja med märke – Se närmre på vad ett visst märke innebär. Ibland kan sökningar på ett visst märke vara den snabbaste vägen till den finaste klockan.

Prata om saken online – Ta del av diskussioner om klockor på forum online. Helt vanliga forum som Familjeliv har samtal om design på klockor. Du kan ställa frågor och fråga andra vad de tycker bäst om med sina ur.

Designa din egen klocka

Det går att få en exklusiv klocka genom att designa den själv. Det finns nättjänster som låter dig skräddarsy din klocka. Du anger form och storlek och väljer material och färg. Det här är roligt och spännande. När du designar din egen klocka är chansen god att du kommer att ha en modell som ingen annan har. Bara det kan kännas helt fantastiskt.