Exklusiva ringar – Guide för att köpa ringar som betyder mer

Exklusiva ringar är unika, vackra och sköna att ha på sig. Innan du köper en exklusiv ring bör du läsa denna guide. Det finns nämligen en hel del att tänka på då du tänker lägga en större peng på ett smycke som kan ses som klassiskt. Anledningen till att du köper ringen får betydelse såväl som bevis på att den är det som produktbeskrivningen lovar.

Vi börjar med att se på tillfällen som kräver exklusiva ringar och vad som kan vara bra att tänka på omkring dessa.

Exklusiva ring med blå ädelsten

Förlovningsringar glöms aldrig bort

Många tänker genast på förlovning då de ser vackra ringar med ädelstenar. Det är trots allt ganska vanligt att satsa på exklusivare ring för detta tillfälle. Förlovningsringen kan till och med vara dyrare än vigselringen.

Det är ganska vanligt att det bara är hon som får en förlovningsring. Den inkluderar ofta en diamant eller annan ädelsten. Men om han också vill visa vad som är på gång kan det vara fint med en matchande förlovningsring till honom.

Viktigt att tänka på vad gäller förlovningsringar är:

 • Ska ringen matcha en vigselring?
 • Ska ringen ha en sten som står upp eller diamanter som ligger i bandet?
 • Ska det finnas en inskription i förlovningsringen?
 • Ska ringen vara en överraskning vid själva frieriet?

ILONA 
ROSÉGULD

Samma modell som prinsessan Madeleines vigselring. Diamanter hela vägen runt!

5/5

17 500 kr

Förlovningsring i silver med 18k guldhjärta

Förlovningsring av silver med vackert hjärta av guld, ett konstverk!

3.5/5

530 kr

Glamira ring STELLA

Smal och sirlig ring som andas elegans och kärlek.

4.5/5

3 812 kr

Glamira ring BEGONIA

Två hjärtan får kärleken att blossa. Begonia är en exklusiv ring utöver det vanliga.

4/5

6 996 kr

Ring i 18K guld med 46 diamanter

Guld i två nyanser och diamanter som glittrar. Vackert och nära hjärtat!

4.5/5

5 495 kr

Om du ska fria med förlovningsring

Om du tänker fria med en förlovningsring är det viktigt att du kollar upp storlek. Det finns ringmodeller som har en öppen baksida och som är justerbara. Men det här är sällan ringar för förlovning.

Du får kolla i smyg när hon sover eller låna en annan ring och kolla storleken med den. Det kan ju också vara så att ni har ett samtal om ringar och då kanske du kan lirka fram informationen utan att avslöja din plan.

Tänk på att förlovningsringen bör vara av material som hon tycker om. Det är sällan att rekommendera att satsa på något alltför annorlunda. Om ringen skär sig mot hennes övriga stil kanske hon inte vill ha den på sig. Det vore ju trist!

Vigselringar som är lite mer

När förlovningen når bröllop är det dags för vigselringar. Dessa är också exklusiva ringar med budskap. När ni väljer ringar för vigsel så tänker ni givetvis framåt. Det här ska ju vara symbolerna för er kärlek under resten av livet.

Om det inte finns någon förlovningsring kan ni välja fritt. Då behöver ju inte vigselringen passa ihop med annan design. Det kan vara trevligt att matcha. Då syns det att hans ring hör ihop med hennes. Det ger en känsla av samhörighet som är unik.

Exklusiva ringar kan skräddarsys. Det finns duktiga ringsmeder som kan ta fram ett unikt par till er. Det går att be om en viss metall och även få inslag av ädelstenar. Baserat på bilder och designmallar kan ni ta fram ringar som ingen annan har. Det är både spännande och kul.

Det finns också fina ringar online som går att beställa. Kanske är det så att ni vill köpa vigselringar från en utländsk sajt. Tänk då på att ni förutom ringarnas pris får betala skatt och avgift i tullen. Det kanske ändå blir ett bättre pris än vad ni hade fått av en svensk butik så räkna inte bort möjligheten av rädsla för en större kostnad.

Ett bevis på din kärlek

Oavsett om ni är gifta eller inte kan en exklusiv ring vara en fantastisk present. Den kan upplevas som beviset på kärlek som bara blir djupare. Överraska henne med ett exklusivt smycke som hon kan ha på sig varje dag.

När det inte är en vigsel- eller förlovningsring är det mycket friare vad gäller designen. Du vet att hon älskar rubiner i kombination med vit metall. Om du beställer en ring av vitt guld med en stor röd rubindroppe blir hon helt galen av glädje.

Det här är verkligen en unik form av present som kan betyda så mycket efter många år tillsammans. Det krävs inget särskilt tillfälle för den här typen av present. Men alla hjärtans dag kan vara ett bra datum att räcka över asken.

En present till dig själv

Man måste inte ge bort exklusiva smycken till andra. Du är ju också en person som förtjänar uppskattning från dig själv! På senare år har konceptet med smycken som mer energi i vardagen blivit vanligare.

Det kan bero på att kändisar har valt att ge sig själv smycken och berätta om detta. Det här är förstås en del av deras marknadsföringsstrategi men också något som kan vara väl värt att beakta. Om du inte är i en relation men gärna vill ha en exklusiv ring finns det inget som säger att du inte kan skaffa den själv.

Din ring kan symbolisera något som du fokuserar på just nu. Du väljer själv vilka material som bäst påminner dig om det som du vill satsa mer på. Ringen kan också vara utan något särskilt budskap. Den är bara så fin att du bli glad av att ha den på dig!

Vänskapsringar med god smak

Ringar är inte bara uttryck för kärlek mellan älskande par. Ringen kan också vara en vänskapssymbol. Det går ju att ha ringar på lite olika finger. Kanske vill du och din bästa vän ha ringar som påminner om er unika vänskap.

Vänskapsringar kan också vara exklusiva. Om ni vill lägga ner lite mer kraft och pengar på detta smycke går det att få specialdesignade ringar. De kan ha en design som hänger ihop trots att varje unik ring har sitt eget formspråk. Det kan också vara fint med en hemlig inskription i ringen.

7 frågor och svar om exklusiva ringar

 1. Vilken är världens dyraste diamantring?

Världens dyraste diamantring såldes år 2013 för 9,49 miljoner dollar. Den har en blå diamant.

 1. Vilken månad är vanligast för förlovningar?

Man skulle kunna tro att de flesta förlovar sig i februari då det blir alla hjärtans dag men så är det inte. December är den vanligaste månaden för förlovningar. Kanske beror det på att det är så kallt och att vi firar nyår och gärna drar igång det nya året med en panghändelse.

 1. Varför bär vi vigsel- och förlovningsringar på det fjärde fingret?

Det finns flera anledningar till att ringfingret är ringfingret. De gamla grekerna trodde att ringfingret hade en särskild ven, vena amoris, kärleksvenen. Den skulle gå direkt till hjärtat. Men det här stämmer inte. Och faktum är att vänster hand inte är standard överallt. Vänster ringfinger sägs ju symbolisera närmast hjärtat. Men i Ryssland och Indien har man istället vigselringen på den högra handens ringfinger.

 1. Vilken metall är populärast?

Vitt guld är mycket populärt såväl som platina. Dessa metaller har blivit särskilt populära då många kända musiker har setts med förlovningsringar och vigselringar av just vitt guld eller platina. Vad gäller diamanter är den runda diamanten populärast för förlovningsringar.

 1. Kan män bära förlovningsringar?

Det blir allt vanligare att män också bär förlovningsringar. Inget konstigt med detta!

 1. Kan män bära vanliga ringar?

Visst kan män bära exklusiva ringar utan att ha förlovat eller gift sig. Men risken finns förstås att ringen på ringfingret får andra att tro att banden har knutits. Då kan det vara klokt att bära en ring på långfingret istället. I varje fall om du vill undvika missförstånd.

 1. Är tungstenringar svenska?

Inte nödvändigtvis men namnet på ringen kommer från det svenska ordet för materialet tungsten. Tungsten har den högsta smältgraden av alla metaller. Den kommer mycket nära diamanter i hårdhet. Idag är det mycket populärt med vigselringar för män av tungsten.

 

Fakta om ringar

Här är några spännande fakta om ringar som du kan fundera lite på då du vill köpa en exklusiv ring till någon du älskar.

Ormringar – De dyker ofta upp och ormen är en kraftfull symbol. Många tänker på ormen i bibeln och på synd men ormarna har också setts som lyckobärare och symboler för visdom. Ormringar med ögon av rubiner var mycket populära som bröllopsringar i England under den viktorianska tiden. Detta på grund av prins Alberts frieri med en smaragdring i orm-form till drottning Viktoria.

Diamanter för kungligheter – Idag är det inte svårt att få fatt i en exklusiv diamantring till ett vettigt pris. Men för några hundra år sedan var diamantringen enbart för kungligheter. 1477 användes den första officiella diamantringen som förlovningsring. Då friade archduke Maximilan av Österrike till Mary av Burgundy med detta exklusiva smycke. Då var diamanter så ovanliga att bara kungligheter och väldigt rika personer kunde använda sig av dem.

Blått symboliserar frid i hemmet – En ring med en ädelsten i blå färg kan vara en god investering i relationen. Det finns nämligen en tradition som säger att en blå safir i kärleksringen står för trohet, pålitlighet som i sin tur leder till frid i hemmet.

Vigselringar i Egypten – Det finns de som menar att vigselringen har sin vagga i Egypten. Där ska kärlekspar för flera tusen år sedan ha bundit ringar av kärlek av papyrus.

Inte alla gillar sin förlovningsring – Det finns statistik från USA som visar att över hälften av alla kvinnor som överraskas med en förlovningsring inte tycker om den. Har svenska män lika lite koll på vad damen vill ha?

Traditionen att överraska med ring håller på att förändras. Dessutom är det inte så att mannen måste initiera. Idag är det helt normalt att kvinnan tar initiativet och att man sedan väljer ut exklusiva ringar tillsammans.