Förlovningsringen som kärlekssymbol är en anrik tradition

När du vill knyta banden med din partner så tänker du genast på förlovningsrinegn. Att köpa en förlovningsring som är unik och känns rätt har aldrig varit enklare. Förr i tiden hittade du kompressionsstrumpa apoteket sålde på ett lokalt apotek och förlovningsringarna hos den lokala juveleraren. Numera går allt att hitta online men känslan vi har för förlovningsringen är fortfarande samma som då vi väntade tålmodigt på smyckesmedens öppettider. Vad beror det på?

Ett smycke med anrik historia

Först och främst måste vi nämna att den här typen av exklusivt smycke är en historisk klenod. Förlovningsringen dateras nämligen så långt tillbaka till 500 f.Kr – 500 e.Kr och har sitt ursprung i det antika Rom där bröllopsringen var en symbol för äktenskap.

Den skulle visa att man gifte sig och visade därmed kärleken till den andra personen. Det blev snabbt en tradition att ge ringar som ett tecken på kärlek och trohet till varandra. Förr användes även andra smycken som halsband, broscher eller armband. Men med tiden var det ändå ringarna som vann som den ultimata symbolen för kärlek.

Här kan du se en brandman fria på TV med ring förstås!

Har traditionen med att ge en förlovningsring alltid funnits?

Att ringen som en kärlekssymbol är en historisk sak råder det inga tvivel om. Men har det alltid varit på detta vis? Det verkar faktiskt som att vi människor så snart som vi började göra smycken av metaller drog igång med kärlekssymboler av detta slag.

Ringar har funnits i århundraden och har troligen sitt ursprung från antikens Egypten. I Romarriket blev det som nämnt vanligt att män gav sin kvinna en ring som ett tecken på kärlek och trohet. Under medeltiden gav man sin blivande maka en ring som symbol för den eviga kärleken.

Det vi ska komma ihåg är att det där med att gifta sig till följd av förälskelse och kärlek är ett ganska nytt koncept. Tidigare så handlade det om att föra släktet vidare och att gifta sig på ett propert sätt med rätt person och i rätt familj. Smycket var ett sätt att liksom köpa sin dam och detta har sedan utvecklat sig till att handla mer om romans då vi inte längre väljer äktenskapspartner på detta vis.

Vad är symboliken i förlovningsringen

Ringar kan ha olika betydelser och rent historiskt så handlade de alltså mer om ett slags kontrakt och köpeavtal. Idag så tänker vi mer på romans och kärlek men också på lojalitet och engagemang då vi ser på en förlovningsring.

Dessutom kan vi använda oss av ädelstenar för att förstärka en viss symbolik. Det kan vara diamanter eller rubiner med olika färg som ger en viss känsla. Kanske passion, kanske lyx.

Det är inte bara ringar som står för kärlek och trohet

Det finns många saker som symboliserar kärlek och trohet. I Sverige har vi ju även morgongåvan som inte sällan är ett smycke. Andra populära gåvor som symboliserar kärlek och trohet är halsband, örhängen, armband eller andra smycken. En fotledsarmband är inte alls fel då det ska vara ett unikt smycke för personen som du vill gifta dig med!

En annan populär gåva för att visa kärlek är blommor. De används ofta för att uttrycka känslor av tacksamhet eller uppskattning. Blommorna, och då särskilt rosor, passar mycket bra tillsammans med förlovningsringen.

Andra passande saker som kan matcha ringen är:

  • En låt som du sjunger
  • En dikt som du läser
  • En resa
  • Ett besök på spa
  • Middag på restaurang
  • Picknick i skogen
champagne
Champagne och jordgubbar när du friar är finemang!