Hur väljer du ädelsten till en förlovningsring?

En del tycker att den enda ädelsten som ska sitta i en förlovningsring är diamanten. Men moderna par kanske känner att det vore spännande med en annan sten som symbol för kärleken och det stundande bröllopet.

Att välja en specifik ädelsten för förlovningsringen är ett vackert sätt att personifiera detta symboliska smycke. Låt oss utforska några nya perspektiv på hur du väljer den perfekta stenen för din förlovningsring.

Symboliken av ädelstenar

Varje ädelsten har sin egen symbolik och det är just symboliken som kan vara intressant att utforska då du ska välja en ädelsten till förlovningsringen.

Några exempel på ädelstenar och deras symbolik:

Rubin: Representerar passion, skydd och välstånd.

Smaragd: Förknippas med återfödelse, framsynthet och lycka.

Safir: Symboliserar visdom, kungligheter och gudomlig gunst.

Akvamarin: Förkroppsligar renheten av kristallint vatten och avkoppling. Du kan läsa mer om akvamarin här.

Med tanke på symboliken kan du lägga till en djupare mening till ditt val av förlovningsringar. Om du till exempel träffade din partner en sommar vid havet så kan ju en akvamarin vara ett nostalgiskt minne av den där speciella tiden.

klassiska förlovningsringar
Stenen i en klassisk förlovningsring kan ha olika symbolik

Hållbarhetsfaktorn

Förlovningsringar bärs vanligtvis dagligen så hållbarhet är nyckeln. På Mohs-skalan, som mäter ädelstenshårdhet, får diamanter 10 vilket gör dem exceptionellt motståndskraftiga mot repor. Men safirer och rubiner, som får 9, är också robusta val.

Tänk på livsstil. En person som är mycket aktiv och hela tiden använder händerna behöver en ädelsten som klarar av detta.

blå sten
En inbyggd sten kanske är ett bättre val för aktiva händer

Färg som känns rätt

Finns det en favoritfärg? Eller kanske en nyans som påminner er båda om en delad upplevelse eller minne? Ädelstenar finns i nästan alla nyanser och erbjuder en uppsjö av möjligheter att hitta en färg som resonerar med er kärlekshistoria.

Etiska och hållbara val

En ädelstens resa från gruva till marknad är avgörande för många par idag. Ditt smycke kan absolut vara en hållbar juvel. Att välja etiskt framställda stenar säkerställer att ädelstenens resa från gruva till finger inte involverade mänsklig exploatering eller miljöförstöring. Labbodlade diamanter eller moissaniter är hållbara alternativ som inte gnistrar mindre än de som har kommit till på ett förkastligt sätt.

Dessutom går det ju att betänka om det kan vara möjligt att välja en ädelsten som inte har samma problematiska produktion. Numera är vi mer öppna för alternativ. Det måste inte vara diamanter för att det ska kännas exklusivt.

Kan diamanter från labb ersätta den äkta varan?

Födelsestenar och zodiakens betydelse

Att införliva en födelsesten i förlovningsringen kan ge en personlig touch. Till exempel, om din partner föddes i september så kan en safir (septembers födelsesten) vara ett passande val. Dessutom tror vissa att det kan ge lycka och balans i livet om man bär en ädelsten associerad med ens stjärntecken.

Budgetöverväganden

Diamanter, särskilt de med högre karat och klarhet, kan vara kostsamma. Att utforska alternativa ädelstenar kan erbjuda mer budgetflexibilitet utan att kompromissa med skönheten. Till exempel så har moissaniter en diamantliknande briljans men de kostar en bråkdel av vad diamanter av samma storlek hade kostat.

Vintage vibbar

Kanske dras du till tjusningen av svunna epoker. Vintage-ringar har ofta unik design och kan innehålla ädelstenar som inte är lika vanliga idag som opaler eller pärlor. Därmed kan smyckesbutiker med begagnade ringar också vara något att se närmre på när jakten på den perfekta förlovningsringen med ädelsten drar igång!

unik ring
En vintage ring kan ha en ädelsten som är unik på alla sätt och vis!

Finn bästa ädelstenen för din ring

Att välja en ädelsten för en förlovningsring är ett intimt och personligt beslut. Det är en möjlighet att ingjuta symbolik, etik och individualitet i ett verk som kommer att följa med genom livet. Genom att överväga dessa vinklar så kan du säkerställa att din ring är lika unik och hållbar som kärlekshistorian den symboliserar.