Klackring – Läs detta innan du köper en klackring!

Det kommer aldrig att bli omodernt med klackringar. När vi ser på moderna designers kollektioner så finns klackringen med som ett herrsmycke som aldrig går ur tiden. Du bär din klackring på höger lillfinger men den kan se ut och symbolisera en rad olika saker.

Var kommer traditionen med klackring från?

Klackringen var ursprungligen en symbol för adeln. Den visade både makt och rikedom och hade för det mesta in inskription i form av familjevapen. Under 1700-talet använde adeln klackringar som signum och formen med en klack där det finns en inskription som kan användas som stämpel går ännu längre tillbaka i tiden.

Ringar med klack som också kan skapa en form i smält vax har ju använts av kungar och härskare som bevis på att en order var deras. Vi kan också se klackringen som en symbol som används till exempel inom film för att visa klass. Att vi förknippar den med status och rikedom råder det inga tvivel om.

klackring sigill
Med denna klackring går det att stämpla i vax

Idag är dock en klackring var mans rätt. Men gräv lite i din egen familjehistoria. Kanske är det dags att återuppliva ett familjevapen eller att skapa ett!

Ola klackring
Här är en modern klackring med skridskobana design på klacken!

Klackring herr – Ett smycke för honom

Idag finns det klackringar för damer men en klackring är i första hand ett smycke för män. Så har det sett ut rent traditionellt och därmed så är det få som ser på den här typen av ring som något annat än en herr ring.

För män som tycker om äkta metaller men som inte tycker att smycken är så maskulina så kan det vara härligt med en klackring herr. Den är otroligt maskulin men ändå elegant. Hur den kommer att uppfattas beror helt och hållet på designen, materialet och det du eventuellt graverar in i den.

guld klackring
Det här är en guld klackring med kristall

Olika material för klackringar

Idag kan du finna vackra klackringar i olika material. En klackring i guld är minst lika vanlig i smyckesbutikerna som modeller av silver, tungsten och andra metaller. Det kan också finnas ädelstenar inkluderade i klacken. Därmed kan den klassas som diamantring om det sitter en diamant i den på klacken eller kanske i bandet.

Tänk på att:

  • Silver och vitguld inte är samma sak. Silver kommer att ändra färg med tiden och vitguld slits ned.
  • Stål inte har samma glans och stil som en klackring av silver har.
  • En guldring för herr kan vara mer eller mindre enkel att gravera i beroende på hur klacken har förberetts.
  • Det här inte är en ring för förlovning eller vigsel. Det finns bättre förlovningsringar som du inte bär på ditt lillfinger!

Det är förstås viktigt att välja det material som du trivs bäst med. Men tänk på att en guld klackring kostar mycket mer än en i silver eller stål. Detta trots att de kan se rätt så lika ut. Ibland kanske det inte är värt att betala så mycket bara för att materialet är dyrt.

En billig klackring av stål för några hundralappar kan se minst lika sofistikerad ut som den som är gjord av äkta guld.

stål klackring
Det här är en TOM klackring av stål

Färdigsmyckad och klar eller egen ingravering i klackring

Det finns som sagt lite olika typer av klackringar för herr och du kan välja en enklare slät modell eller något som redan har ett mönster. När det redan finns ett mönster och färg i klacken så är det ju inte direkt en ring som du kommer att gravera in något på.

By billgren klackring
Denna klackring By Billgren har redan design på klacken

Om du istället väljer en slät modell så finns det plats för en ingravering. Det kan vara ett signum som du designar eller kanske dina initialer. Idag är det verkligen fritt fram hur du vill göra. Det går också bra att börja med en slät klackring för att sedan fundera lite på vad du vill ha på den.

I butiker online kan du ibland beställa gravering på klackring. Då skriver du in vad som ska stå eller skickar en bild. Men om du har en lite mer avancerad gravering så är det klokt att låta en smyckessmed göra detta. Då kan du vara mer specifik med vad som ska vara på ringen.

Var kan du köpa klackring?

De flesta seriösa smyckesbutiker har klackringar i sitt sortiment. Sök under herr ringar för att hitta rätt!

Några exempel på butiker med klackringar är:

Hallbergs Guld

I den här butiken finns det flera fina modeller i lite olika prisklasser. Hallbergs Guld är en smyckesbutikkedja som finns i de flesta svenska städer. Priserna på klackringar i denna butik går från några hundralappar och upp till omkring 12 000 kronor.

Du kan besöka deras hemsida och se på klackringar här.

Albrekts Guld

Albrekts Guld skiljer sig inte så markant från Hallbergs. De är lite billigare än Hallbergs och du kan finna ett attraktivt klackring pris även för guld klackringar. Priserna går från några hundralappar och upp till omkring 3000-5000 kronor.

Du kan besöka Albrekts Guld och kika på klackring här.

Guldfynd

Guldfynd är också en välkänd svensk smyckesbutik som är aningen dyrare än Albrekts guld. Här finner du en fin selektion av herr ringar och givetvis också klackringar. Guldfynd har tjänsten att gravera på smycken men du får kolla om de även kan göra detta på en klackring.

Du kan besöka Guldfynd online här och se på deras klackringsmodeller.

SmyckenDahls

På SmyckenDahls finner du intressant design och märken som ByBillgren. Här kan du hitta klackringar av många olika material. Det behöver inte alls blir dyrt trots att du får en unik klackring med specifik design. Kika i denna butik om du är ute efter en snygg klackring och inte tänker gravera in något på den!

Du kan ta en titt på de klackringar som finns på SmyckenDahls här!

Nordic Spectra

Nordic Spectra har också billiga klackringar från kända designers. Du kan till exempel finna en Edblad klackring i silver för under 300 kronor. De har också unika Nordic Spectra klackringar som kostar över 20 000 kronor med unik design av guld och vitguld.

Du kan besöka Nordic Spectra för att se deras klackringssortiment här!

Du kan ta en titt på svaret på frågan om hur man mäter ringstorlek för att beställa rätt online. I smyckesbutiker ska du klicka för din storlek. Kom ihåg att mäta lillfingret på höger hand och inte ringfingret så att det blir rätt!

Starta ditt eget arv med en unik klackring

Det var en gång i tiden vanligt med klackringar med familjevapen men idag är det inte så att du måste ha ett i släkten för att bära den här typen av ring. Det går alldeles utmärkt att skapa ett eget arv.

Du kan fundera lite på ett budskap som du skulle vilja föra vidare i släkten. Sedan designar du en lite dyrare och exklusiv klackring som du kan skicka vidare med ett barn. Du skapar med andra ord ett eget familjevapen!

Måste jag bära klackringen på lillfingret?

Om du köper en vanlig klackring så ska den sitta på lillfingret. Det är inte så noga om du har den på höger eller vänster men traditionen är på höger hand där den inte kommer att krocka med din vigselring eller förlovningsring.

Andra regler för släkt-ring och adelsring

Intressant nog är det så att en klackring som är adelsring eller släktring faktiskt ska bäras på vänster ringfinger! Dessutom ska du vända den inåt om du är gift.

Det du kan tänka på är att en slätare och tunnare klackring kan förväxlas med en förlovningsring eller vigselring om du bär den på vänstra ringfingret. Det kan vara bra att tänka på om det är viktigt för dig att sända signalen till damer att du är ledig!