Så såg våra smycken ut på 1980-talet

Om du var med på 1980-talet kanske du har kvar några favoriter från den tiden. Modet under 80-talet har satt djupa avtryck i våra sinnen. Även som de föddes på 2000-talet refererar självsäkert till 80-tals kläder och smycken som en unik form av mode.

Men hur såg våra smycken ut när det var 1985? Hade en genomsnittlig man en neonrosa klackring eller var det lite större kedjor runt halsen som gällde? Det ska vi se lite närmre på…

På 80-talet var formspråket djärvt

1980-talet var ett decennium av djärva modeuttalanden. Smycken var inget undantag. Under denna tid kännetecknades smycketrender av glitter, glamour och överflöd. Det skulle vara stort och färgrikt. Även då det handlade om ädelstenar.

Vi kunde se denna trend i allt från bijouterier till förlovningsringar där det gärna fick bli lite pråligt. Kanske lite som musiken var under samma tidsperiod.

Här kan du se hur förlovningsringar har sett ut under tiderna. Klicka in på 2.55 minuter för att se 1980:

 

Chunky halsband var högsta mode

Chunky halsband var en stapelvara i 1980-talets mode. Det här var stora och klumpiga halsband med stora, färgglada pärlor eller kedjor. Dessa halsband bars ofta med matchande örhängen och armband och de var ett populärt val för både tillfälliga och formella tillfällen.

Spännande att notera är att chunky kunde innebära billiga smycken av plast såväl som väldigt dyra pjäser av ädla stenar och äkta pärlor. Modet gick igenom alla samhällsklasser och stilar.

stora pärlor
Om det skulle vara pärlor kunde de vara av plast men stora skulle de vara!

Överdimensionerade örhängen var också vanligt

1980-talet handlade om att säga något med kläder och smycken. Överdimensionerade örhängen var ett populärt sätt att göra detta på. Dessa örhängen hade ofta stora, hängiga mönster och var gjorda av material som guld, silver och plast.

stora örhängen
Örhängen skulle vara stora och synas med glitter och färger!

Swarovski kristallsmycken blev populära

Swarovskis kristallsmycken blev populära på 1980-talet, med sina gnistrande och iögonfallande design. Dessa användes ofta för att lägga till en touch av glamour till outfits för speciella tillfällen. Det var särskilt celebriteter som fick snurr på detta mode för smycken.

Halsband med namn är också 1985!

Namnskylthalsband som hade bärarens namn eller initialer i guld eller silver var en populär accessoar på 1980-talet. Dessa halsband bars ofta som ett personligt uttalande och var en populär present till vänner och nära och kära.

Broscher skulle vara stora

Broscher var en populär accessoar på 1980-talet. Det här smycket bars ofta för att lägga till en touch av elegans till jackor och blusar. Broscherna kom i en mängd olika utföranden. Det var allt från blommotiv till abstrakta former.

brosch
Ett hjärta med USAs flagga på jeansjackan passade perfect då vi lyssnade på Born in the USA!

Berlockarmband fick fart under detta årtionde

Charmarmband var ett populärt val på 1980-talet. Idag kallar vi armbanden för charmarmband med sina individuella berlocker som representer speciella ögonblick eller minnen. Dessa armband pryddes ofta med en mängd olika berlocker, såsom hjärtan, nycklar och djur under 1980-talet.