Ska du ta ett lån för att köpa smycken?

Det är förstås alltid bäst att kunna köpa det vi vill ha utan lån. Men idag är det få som kan köpa bostad och bil utan att få lite hjälp av banken. Det är ju försvarbart att låna pengar till hus som kan ses som en investering och bil som kan vara nödvändigt för att få livspusslet att gå runt. Men hur är det med smycken? Är det lönt att låna för att köpa smycke?

Det finns bra privatlån även för smycken

Ett smycke är faktiskt något som kan vara minst lika viktigt som huset och bilen. Att lägga en större slant på förlovningsringar eller en vigselring är inget ni ångrar. Med det bästa privatlånet så behöver det inte alls bli komplicerat. Det är sant att snabba lån blir dyrare än lån med säkerhet. Men det är ju nu ni ska förlova er och hålla bröllop. Att slippa vänta flera månader är också värt något.

Privatlån som är utan säkerhet är ett bra val för ett smycke. Detta oavsett om det handlar om en kostnad på några tusenlappar eller tio gånger mer. Därmed kan du även använda den här typen av lån för ett personligt smycke som en klackring eller kanske en unik ring med ädelsten som du ger dig själv som present.

Lånet ska betalas tillbaka – Tänk på det

Det allra viktigaste att komma ihåg med lån är att de ska betalas tillbaka. Om du lånar en summa som du sedan inte kan betala tillbaka i tid så kan det bli besvärligt. Det här kan ju i värsta fall leda till att du får en betalningsanmärkning. Den ligger kvar i upp till 5 år hos Kronofogden och kan hindra dig från att ta ett större lån för att köpa hus.

Att det blir en extra kostnad för ett snabbare lån är skäligt då det rör ett smycke. Det här är ju trots allt ett objekt av värde. Även om du inte kommer att sälja din diamantring så är det fint att veta att den behåller sitt värde och kanske till och med blir värd mer som en antikvitet.

pärlhalsband

Men att ta risken att inte kunna betala i tid kan inte anses vara det värt. Om du har en alltför tajt budget bör du inte ta lån för att köpa smycken. Då kan du istället se på möjligheten att belåna ett smycke du redan har. På så vis kan du få råd med nya ringar för förlovningen för att sedan betala tillbaka och få tillbaka det smycke du använde för att få lånet med.

Gör en avvägning för att fatta beslut

För att bestämma dig för om du ska ta ett lån för ett smycke eller inte så bör du göra en avvägning av kostnad samt behov. Det är lätt att ryckas med av innehåll i bröllopstidningar som visar en problemfri fantasivärld där brudpar har råd med precis allt. Tänk logiskt och räkna på kostnaden.

Om det är ett viktigt smycke som förlovningsringen så kan du ju anstränga dig lite mer. Är det ett mindre viktigt smycke kanske du kan spara till det och vänta ett år eller två med att köpa.