Varför är min guldkedja aningen magnetisk?

Guld är en icke-magnetisk metall. Men guld kan bli lätt magnetiskt när det kommer i kontakt med ett starkt magnetfält. Detta beror på att guld är ett “diamagnetiskt” material. Det betyder i grund och botten att guldet påverkas av förändringar i magnetfält. Om du har köpt ett dyrt guldsmycke, en klackring för herr eller kanske en förlovningsring, och märker att det är magnetiskt ska du inte oroa dig. Det är guld!

Vad händer rent praktiskt?

När guld utsätts för ett starkt magnetfält riktar guldatomerna in sig på ett sätt som motverkar magnetfältet. Detta gör att guld blir svagt magnetiserat.

Hur undviker du att din guldkedja blir magnetisk?

För det första ska du förstås se till att du verkligen köper guld. Du bör inte ta ett lån utan UC och sedan köpa ett guldsmycke från en privatperson som lovar att det är guld till ett superlågt pris. Se alltid till att du köper dina guldsmycken från en pålitlig källa eller butik. Då kan du vara säker på att det inte rör sig om ett smycke av stål som sedan har förgyllts.

Även om guld inte naturligt attraheras av magneter så kan ovan beskrivna process göra guldkedjor något magnetiska. Om du är orolig för att din guldkedja ska bli magnetiserad kan du undvika exponering för starka magnetfält genom att förvara den i en smyckeskrin eller annan säker plats som är fri från magneter.